Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed britanske ekstremne desnice

'Neka s naših ulica odu muslimani koji podmeću bombe'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko tisuća pristaša ekstremne desnice prosvjedovalo je u britanskom gradu Lutonu na poziv organizacije Lige za obranu Engleske (EDL), uz visoku policijsku zaštitu, izvijestili su službeni izvori.

'Neka s naših ulica odu oni muslimani koji podmeću bombe!' i 'Ne želimo više džamije!', moglo se pročitati na njihovim transparentima. Između 2.500 i 3.000 prosvjednika, prema procjeni britanskih medija, prodefiliralo je ulicama Lutona, koji se smatra kolijevkom političkog i vjerskog ekstremizma. Policija nije izvijestila o broju okupljenih.

Pročitajte i ovo Savez Sahre Wagenknecht Idu i na izbore za EP Ekstremna desnica u Njemačkoj dobila konkurenciju: ''Ovo je povijesni trenutak. Naš savez će temeljno promijeniti politički krajobraz ove zemlje'' Ilustracija Zaštita ustavnog poretka Alarm za uzbunu: Dio druge najpopularnije stranke u državi usred Europe proglašen ekstremno desničarskom

Paralelno su se u drugoj četvrti grada održali prosvjedi organizacije Zajedno protiv fašizma, koji su okupili nekoliko stotina prosvjednika.

Da bi se izbjeglo nasilje, u Lutonu je razmješteno oko tisuću policajaca, no zasad nisu prijavljeni veći incidenti. Oba su prosvjeda odavno predviđena, a održani su istoga dana kad je britanski premijer David Cameron na Konferenciji o međunarodnoj sigurnosti u Muenchenu izjavio kako je politika multikulturalizma promašaj. 

Vrijeme za okretanje stranice

'Smatram da je došlo vrijeme da okrenemo stranicu i odmaknemo se od bivše politike koja je propala', rekao je Cameron, aludirajući na islamistički ekstremizam u Velikoj Britaniji.

>> Cameron: Britanski multikulturalizam je zakazao

Izbor grada u kojemu prosvjeduju pripadnici EDL-a nije slučajan, s obzirom na to da u njemu živi 15 posto muslimana. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene