Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugledna tvrtka pod istragom

Uzrokovali nestašicu lijekova protiv raka i tražili i 4000 posto veću cijenu za iste!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Farmaceutska tvrtka koja provodi masivna poskupljenja na lijekovima protiv raka je pod istragom Europske komisije.

Aspen Pharmacare, tvrtka koja se nalazi u Južnoj Africi, kupila je prava na nekoliko lijekova protiv raka iz britanske tvrtke GlaxoSmithKline (GSK) 2009. godine. Nakon toga je nastavila povećavati cijene po cijeloj Europi, kako izvještava The Times.
 
Cijene su porasle do 1500 posto u Italiji i do 1200 posto u Engleskoj i Walesu. Tvrtka, koja je jedini proizvođač lijekova, tražila je da se cijena diže i do 4000 posto u Španjolskoj. Kada je zdravstvena služba odbacila takav prijedlog, uskratili su im svu pomoć.
 
Osoblje je napisao da je tvrtka više nije bila spremna prodavati pakete prema važećem cjeniku te da su bili spremni da ih ostave skladištu sve dok im rok ne istekne, ako se ne postigne dogovor oko cijene.
  
Dan Poulter, liječnik i bivši ministar zdravstva, upozorio je da bi se cijeli slučaj trebao istražiti.
 
On je pozvao na akciju iz Vlade, ali je rekao da je "takvo ponašanje od strane farmaceutske tvrtke rizično i neodpustivo, te da će zahtijevati više europske koordinacije, u vrijeme kada to postaje sve teže zbog trenutne situacije oko Brexita".
 
Aspen je već predmetom istrage španjolske agencije pod optužbom da su uzrokovali namjernu nestašica lijekova u nastojanju da naplate visoke cijene.
Sličnu istragu je vodila talijanska agencija koja je primila 5,2 milijuna eura kazne prošle godine nakon što su izjavili da Aspen zlouporabio vladajući položaj.
 
Nakon tog rješenja, dva talijanska zastupnika su uputila pitanje parlamentu, optužujući Aspen da su koristili „agresivnu pregovaračku strategiju, uključujući i prijetnje prekidom opskrbe tim lijekovima na talijanskom tržištu”. Oni su pozvali Komisiju da istraži da li su u Aspenu koristili slične taktike i u drugim državama članicama.
 

Pročitajte i ovo Moskva Stroge mjere Kompanije koje napuštaju Rusiju moraju za to platiti, zarada već premašila godišnji plan Laboratorij za sekvenciranje tumora - 3 Vrijedna investicija Ovakav laboratorij za liječenja raka uz Hrvatsku imaju još samo Njemačka i Švicarska

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene