Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brutalno

VIDEO Ne udovolje li Putinovim bolesnim idejama, ruske vojnike čeka jeziva kazna

Ruski vojnici u rovovima
Ruski vojnici u rovovima Foto: Screenshot
Ruski vojnici koji odbijaju naredbe iz Kremlja budu kažnjeni na brutalne načine – bacaju ih polugole u iskopane jame, odakle mogu izaći samo ako plate.

O nemilosrdnim kaznama na prvim linijama ukrajinske bojišnice medijima je ispričala supruga jednog od vojnika – za kojeg i ne zna je li još uvijek živ.

Ruskinja je u snimci objavljenoj na društvenim mrežama ispričala kako mobilizirani muškarci koji odbiju izvesti samoubilački pohod prema ukrajinskoj artiljeriji za kaznu do struka goli stoje u iskopanim rovovima na cičoj zimi. Rovove mogu napustiti tek nakon što plate 400 tisuća rubalja, odnosno nešto više od 4000 eura mita svojim nadređenima.

Objavljena je i snimka kažnjenika – muškaraca koji su odbili krenuti u borbu, u koju su upućeni bez vojne opreme i hrane. Petorica vojnika sa snimke u rovu provela su četiri noći. Ako ne popuste zahtjevu za mitom, jednostavno budu likvidirani, zakopani u rovu.

Mito za odlazak na dopust

Olga Belanovskaja, čiji se suprug Maksim (28) bori na prvim linijama bojišnice, rekla je da se od vojnika traži više od 2000 eura ako žele otići na dopust. U suprotnom, nikada neće napustiti bojišnicu jer su prisiljeni stati pred ukrajinske strojnice.

Belanovskaja je rekla i kako vojnicima bude naređeno da u najkraćem mogućem roku iskopaju rov u kojemu će izdržavati svoju kaznu. Hranu i vodu mogu dobiti tek nakon što završe posao. Ruskinja je preletjela cijelu zemlju kako bi u Moskvi u ime tisuća supruga i majki od Putinove administracije zatražila humani tretman za vojnike.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kakve makinacije Ako ste odsjeli u Pragu možda ste ne znajući financirali invaziju na Ukrajinu

"Čak ni oni ranjeni nisu pošteđeni ovakvih kazni, njih drže ih u podrumima bez hrane. Drugim riječima, tako ih dokrajče. Vojnike koji su u kolicima ili na štakama šalju natrag na bojište, bez iznimke. Ako traže poštedu zbog medicinskog stanja, budu odbijeni", ispričala je.

Žene dižu glas, vlasti guše prosvjede

Belanovskaja je jedna od sve više ruskih žena koje dižu glas protiv Putinova rata. On je na njihove skupove odgovorio ušutkavanjem u strahu za svoj rejting uoči izbora koji bi se trebali održati u proljeće.

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski optužuje Rusiju Zelenski upozorio na treći svjetski rat: "Na Balkanu Putin već trenira ljude koji će izazvati sukob. Pokušao me ubiti pet puta"

Očito je i da se boji da se povijest ne ponovi – pobuna majki rezultirala je krajem sovjetske okupacije u Afganistanu 1979. i u konačnici ubrzala raspad SSSR-a. Njegovim regionalnim dužnosnicima i tajnim službama naređeno je da pod svaku cijenu suzbiju bilo kakvo antiratno djelovanje.

Antiratne aktiviste posebno je razbjesnila i činjenica da su za potrebe rata u Ukrajini na slobodu privremeno pušteni pa i pomilovani osuđeni silovatelji i ubojice koji su na bojištu boravili po šest mjeseci, piše Daily Mail. Ostali koji su mobilizirani na bojišnici budu praktički do smrti.

"Zaustavite okupljanja protiv rata, pod svaku cijenu"

Na jednom od posljednjih prosvjeda okupilo se i do 100 tisuća žena koje pozivaju mobilizirane muškarce da se vrate kući. Regionalnim guvernerima naređeno je da suzbiju takva okupljanja diljem zemlje. Jedan od izvora iz regionalne uprave za Insider je rekao kako je direktno Putinova administracija dala u zadatak zaustaviti ulične prosvjede pod svaku cijenu.

"Uvjeri, obećaj, plati. Sve. Samo da se ne izađe na ulicu, pa i u najmanjem broju", rekao je izvor.

Pročitajte i ovo Aleksandra Skochilenko Brutalna kazna Zamijenila ceduljice s cijenama u dućanu, sad joj prijeti osam godina zatvora

Organizatore prosvjeda navodno je kontaktirala zloglasna sigurnosna služba FSC te zaprijetila sankcijama ako se prosvjedi nastave. Nedavno je bilo manjih antiratnih okupljanja u Moskvi, Novosibirsku i Kabarovsku i drugdje, no mnogi su zabranjeni.

"Vratite djeci očeve"

U Sankt-Peterburgu lokalne vlasti iskoristile su zaboravljena Covid ograničenja kako bi zaustavile tamošnji skup. Okupljanja su zabranjena do kraja godine. 

U Moskvi su na prosvjed kod Kremlja uglavnom izašle žene noseći transparente "Vratite djeci njihove očeve" i "Vrijeme je da se mobilizirani vrate kući".

"Djeca pitaju gdje je tata, kada će se vratiti, ali nemamo odgovore. Živimo u neizvjesnosti i taj je život pakao", rekla je jedna žena mobiliziranog ruskog vojnika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene