Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brutalna kazna

Zamijenila ceduljice s cijenama u dućanu, sad joj prijeti osam godina zatvora

Aleksandra Skochilenko
Aleksandra Skochilenko Foto: Afp
Ruska glazbenica koja je ceduljice s cijenama u jednom supermarketu zamijenila s antiratnim porukama u četvrtak bi trebala saznati svoju presudu, a državni odvjetnik traži zatvorsku kaznu od osam godina.

Slučaj 33-godišnje Aleksandre Skočilenko dio je strategije gušenja svakoga glasa ili izraza pobune protiv onoga što Rusija naziva specijalnom vojnom operacijom koja je, između ostalog, rezultirala s 20.000 pritvorenih osoba i 800 kaznenih postupaka, ističu kritičari režima.

Nakon što je u veljači prošle godine poslala vojnike na Ukrajinu, Rusija je postrožila zakone ne bi li ušutkala kritičare koje smatra odgovornima za unošenje razdora i podjela u društvu, dok se zemlja, prema riječima predsjednika Vladimira Putina, nalazi usred egzistencijalne borbe protiv Zapada.

Skočilenko, glazbenica i umjetnica, priznala je da je 31.ožujka prošle godine u supermarketu u Sankt-Peterburgu ubacila u ceduljice s cijenama male komade papira na kojima su bile ispisane poruke protiv ruskih vlasti i rata u Ukrajini.

Pročitajte i ovo APEC Samit Nesigurna vremena Njihov sukob izazvao bi potpuni kolaps, može li rješenje biti izravna telefonska linija? Već sad sve bi se moglo urušiti zbog jedne rečenice  

Međutim, optužnica je tereti da je namjerno širila lažne informacije o ruskoj vojsci, što Skočilenko, koja je već provela godinu i pol u zatvoru, odlučno negira.

Državni odvjetnik od suda je zatražio da joj izrekne osmogodišnju zatvorsku kaznu i trogodišnju zabranu pristupa internetu zbog ''ozbiljnog zločina počinjenog iz mržnje prema Rusiji''.

S druge strane, odvjetnici optužene kazali su da je djelovala u skladu sa svojom savješću te da nije počinila nikakav zločin, a boravak u zatvoru ne bi preživjela zbog već postojećih zdravstvenih problema.

  Pročitajte i ovo Što je korupcija? - 4 Rak-rana društva Građani na internetu mogu prijaviti korupciju, ali ne anonimno: "Svatko je to radio - to je normalno"

Skočilenko će u četvrtak na sudu u Sankt-Peterburgu iznijeti završne riječi, dok će sud do kraja dana donijeti presudu.

Amnesty International nazvao je rusku glazbenicu zatvorenicom savjesti, odnosno osobom koja je zatvorena isključivo zbog nečega u što vjeruje.

Jedna od njezinih odvjetnica, Yana Nepovinnova, prije tri je dana rekla sudu da bi njezina klijentica trebala biti oslobođena.

''Nikad ne smijete kazniti ljude samo zato što drukčije razmišljaju ili osjećaju. Nikad ne smijete kazniti ljude zbog objektivne kritike upućene prema vlastima i odlukama koje provodi", kazala je.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene