Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rusija odbacuje optužbe

NATO upozorava: 'Opasno' stanje na rusko-ukrajinskoj granici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NATO smatra kako gomilanje ruske vojske na granici s Ukrajinom predstavlja opasnu situaciju. Smatra kako bi Moskva mogla pod izgovorom mirovne misije poslati snage u Ukrajinu.

'Nećemo nagađati što Rusija smjera, ali vidimo što Rusija radi na terenu i to je vrlo zabrinjavajuće', rekla je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu te dodala kako se na granici nalazi 20 tisuća ruskih  vojnika. 

Pročitajte i ovo NATO-va vojna vježba Nepokolebljivi branitelj "Nepokolebljivi branitelj" Deseci tisuća vojnika uz rusku granicu, Moskva je bijesna: "NATO se sprema za mogući rat!" Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Europi Obavještajac otkrio što na kraju čeka Ukrajinu: "Takvi ratovi mogu završiti samo na taj način"

'Najnovije gomilanje ruskih snaga dodatno otežava situaciju i potkopava napore za pronalaženje političkog rješenja krize. To je opasna situacija', dodala je. Upravo je zato NATO zabrinut da bi Moskva mogla pod izgovorom humanitarne ili mirovne misije poslati svoje vojnike na istok Ukrajine te pogoršati situaciju u regiji. 

Putin uzvraća udarac: 'Donosimo mjere odmazde prema Zapadu!'

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je u srijedu da je proteklih dana porasla mogućnost ruske vojne intervencije u Ukrajini. 'Imamo razloga za sumnju, posljednih sati dobili smo takve informacije, da je rizik izravne intervencije ruske vojske u Ukrajinu veći nego prije nekoliko dana', rekao je Tusk na konferencije za novinare.

Rusija je provodila vojne vježbe uz granicu s Ukrajinom izazivajući zabrinutost na terenu i u zapadnim prijestolnicama. Moskva je sazvala hitnu sjednicu Nacionalnog vijeća za sigurnost zbog, kako kaže, 'humanitarne situacije' u Ukrajini.

'Ako dođe do izravne intervencije ruskih snaga u Ukrajini bit će to kvalitativno nova situacija i, po mom mišljenju, danas nitko nema dobar, odgovarajući odgovor kako bi Zapad trebao reagirati', rekao je Tusk.

Rusija odbacuje optužbe Zapada da naoružava i uvježbava proruske pobunjenike koji se na istoku Ukrajine bore s vladinim snagama. Najavljuju da će se ovaj cijeli tjedan uz granicu održavati nove vojne vježbe u kojima od ponedjeljka sudjeluju i bombarderi te borbeni zrakoplovi. (Hina)

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene