Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog kemijskog oružja

NATO šalje proturaketni štit u Tursku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NATO će vjerojatno odobriti postavljanje obrambenog štita na turski teritorij, nakon što su predstavnici turskih vlasti izrazili posebnu zabrinutost zbog nagađanja da bi Sirija s kojom graniči, mogla početi koristiti kemijsko oružje.

NATO bi u Tursku mogao poslati Patriot missle presretače koji bi trebali braniti turski teritorij od sirijskih raketa, javlja BBC. Sastanak 28 zemalja članica NATO-a u Bruxellesu slijedi zahtjev Turske da se pojača njihova obrana uz granicu. Na sastanku u Bruxellesu sudjeluje i ministar vanjskih poslova Rusije i on će se vjerojatno, javlja BBC, protiviti ovoj odluci NATO-a.

Pročitajte i ovo Turski predsjednik Tayyip Erdogan Potvrdio Erdogan Turski parlament ujesen glasa o ratifikaciji švedskog zahtjeva za članstvom u NATO-u Recep Tayyip Erdoğan Mora odobriti pristupanje Erdogan otkrio uvjet za pristupanje Švedskoj NATO-u: "Otvorite vi nama vrata pa ćemo i mi njima"

NATO je jasno istaknuo kako bi ovakav potez bio isključivo obramben. Tim iz NATO-a već je posjetio nekoliko lokacija u Turskoj, na kojima bi mogli biti smješteni presretači kojima bi se rušile sirijske rakete ili ratni zrakoplovi koji bi prešli tursku granicu.

>> Turski predsjednik: Neka NATO u Tursku postavi Patriote

Analitičari pak napominju da bi postavljanje proturaketnog štita trajalo nekoliko tjedana, a o postavljanju bi se brinuli SAD, Njemačka i Nizozemska.

Turska granica sa Sirijom dugačka je 900 kilometara. S obzirom na to da se na području Sirije vode žestoke borbe oporbe i vlasti, nerijetko projektili završe i na turskom teritoriju. Turci su se naročito uznemirili kada su obavještajni podaci pokazali da sirijska vlast namjerava koristiti kemijsko oružje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene