Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U vezi Sirije

Turski predsjednik: Neka NATO u Tursku postavi Patriote

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski predsjednik Abdullah Gul potvrdio je da Ankara pregovara s NATO-om o razmještanju obrambenog sustava na turskome tlu, a protiv potencijalne raketne prijetnje iz Sirije.

Turska je članica NATO-a i već je pojačala vlastite vojne snage uzduž 910 kilometara granice sa Sirijom, a odgovorila je i na napad na svoj teritorij, napad koji je bio posljedica sukoba režimskih snaga Bašara al-Asada i pobunjenika u Siriji. Jedan dužnosnik turskoga ministarstva vanjskih poslova rekao je za Reuters da će Ankara poslati službeni zahtjev da NATO postavi rakete Patriot uz granicu, što bi trebalo zaštititi tursku od daljeg prelijevanja nasilja iz Sirije.

>> Turska topništvom odgovorila na sirijsko granatiranje

U razgovoru s novinarima u četvrtak Gul je rekao kako Turska ne kani zaratiti sa Sirijom, ali da želi poduzeti korake protiv svake eventualne prijetnje od južnoga susjeda. NATO je već dvaput u Turskoj postavljao rakete zemlja-zrak Patriot: jednom 1991., a drugi put 2003., oba puta u Zaljevskom ratu. Te je rakete Turskoj dala Nizozemska.

NATO je objavio da još nije primio tursku molbu, ali da će svaki zahtjev biti razmotren na Sjevernoatlantskome vijeću, glavnom politčkom upravljačkom tijelu Sjevernoatlantskoga saveza. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Akrobatski let Krila Oluje i Red Arrows nad Zadrom akrobacijski letovi Letačke skupine Krila Oluje i Red Arrows danas lete iznad jedne županije Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene