Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raketni štit

NATO o razmještanju Patriota u Turskoj razgovarao s Lavrovom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NATO i sve njegove članice ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu potvrdili su da se proturaketni sustavi Patriot u Turskoj razmještaju isključivo u cilju obrane.

Da se proturaketni sustavi Patriot u Turskoj razmještaju isključivo u cilju obrane, Lavrovu je rekao glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u utorak novinarima nakon sastanka predstavnika Rusije i NATO-a i dodao da se Lavrova mora pitati jesu li ga te tvrdnje "uvjerile".

"Slušao je ne samo mene nego smo i svi rekli da je to samo obrambena mjera, da nemamo napadačkih namjera te da smo spremni braniti i zaštititi našeg saveznika. Ne vjerujem da Rusi mogu ili trebaju biti iznenađeni time", rekao je Rasmussen. Rasmussen je dodao da su sustavi Patriot "učinkovito sredstvo odvraćanja" te će "svaki potencijalni agresor morati dva puta razmisliti prije no što počne i samo razmatrati neki napad".

Pročitajte i ovo Avion kompanije Finnair "Pogodilo je zračni pormet" Optužili Rusiju da ometa GPS signal iznad dijela Europe: "Obratit ćemo se NATO-u..." Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP) uklonjena prepreka Kraj frustracijama: Turska je podržala ulazak Švedske u NATO

>> NATO šalje proturaketni štit u Tursku?

Rusija ne može i ne namjerava uplitati se u pravo na samoobranu saveznika, utvrđeno člankom 5 NATO sporazuma, no "skrećem pozornost da se prijetnje ne trebaju precjenjivati", odgovorio je Sergej Lavrov novinarima na pitanje jesu li ga uvjerile izjave NATO saveznika da se sustavi Patriot razmještaju samo zbog obrane.

Proturaketna obrana "točka je koja dijeli Rusiju i NATO"
, rekao je ruski ministar nakon sastanka vijeća Rusije i NATO-a održanog u utorak. Lavrov je rekao da je NATO "odobrio sistem konzultacija korak po korak" te da se Rusija "složila" promicati tu metodu.

NATO je u utorak odobrio razmještanje raketa zemlja-zrak Patriot u Turskoj kako bi se spriječilo prelijevanje građanskog rata u susjednoj Siriji. Turska je Patriote od NATO-a zatražila u studenom nakon tjedana razgovora sa saveznicima o tome kako osnažiti sigurnost na njenoj 900 kilometara dugoj granici sa Sirijom. Turska je zabrinuta zbog sirijskog kemijskog oružja, izbjegličke krize duž granice i, kako kažu, sirijske potpore kurdskim militantima na njenom teritoriju.

Rusija, Sirija i Iran kritizirali su turski zahtjev NATO-u za postavljanje proturaketnih sustava Patriot. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene