Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema sreće

NASA ponovno odgodila lansiranje Endeavoura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glasnogovornik NASA-e Mike Curie izvijestio je da će lansiranje raketoplana Endeavoura, planirano za sutra, ponovo biti odgođeno, jer još nisu gotovi radovi na uklanjanju elektroničkih problema koji su spriječili prvotno planirano lansiranje prije dva dana.

Još nije poznato kada će biti Endeavour biti lansiran na svoju posljednju misiju, rekao je Curie. U petak je posada identificirala problem s grijačima povezanim s pomoćnim agregatom 'shuttlea', zbog čega je lansiranje odgođeno prvi put. Tijekom 14-dnevne misije, Endeavour i njegova posada trebaju na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) dopremiti 7-tonski Alfa magnetski spektrometar (AMS), te rezervne dijelove za postaju. Dvije milijarde dolara vrijedan spektrometar trebao bi istraživati svemirske fenomene kao što su tamna materija, antimaterija i tomu slično.

Endeavour je prvi put lansiran u svemir 7. svibnja 1992. a do danas je imao 25 svemirskih misija, na kojima je bilo 148 astronauta. U svemiru je proveo 280 dana, pri čemu je 4.429 puta obletio Zemlju, prevalivši 166.003.247 kilometara. Na svojim je misijama razmjestio tri satelita, jednom je pristao na svemirsku stanicu Mir i 10 puta na ISS. Nakon posljednje, 26. misije, Endeavour ide u dekomisiju i postat će izložak u Kalifornijskom znanstvenom muzeju u Los Angelesu. (Hina)

Pročitajte i ovo Lansiranje rakete H3 Uspješno lansiranje VIDEO Pogledajte kako je Japan lansirao novu raketu nakon prošlogodišnjeg fijaska Slika nije dostupna Razlog istjecanje goriva NASA odgodila lansiranje raketoplana Discovery

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene