Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raste nervoza u EU

NAPETOST SE UVUKLA I U NJIHOV ODNOS 'To ponašanje Austrije opterećuje međususjedske odnose'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotine migranata ostavljeno je na ničijoj zemlji na austrijsko-slovenskoj granici u utorak nakon što su proveli noć na otvorenom kad ih je Austrija odbila primiti.

Migrante su do granice u ponedjeljak dopratili slovenski vojnici, koji su ih tamo i ostavili. Bili su bez vode i hrane, a palili su vatre kako bi se zagrijali.. Mnogo je obitelji s djecom u gomili koju se zadržalo iza ograde. Oni su uglas uzvikivali - "Želimo ići!".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zabrinuta kancelarka TEŠKE RIJEČI Merkel izjavila što bi vrlo lako moglo dovesti do rata na Balkanu Slika nije dostupna STIGLA NAJAVA Austrija planira nešto graditi na granici sa Slovenijom - I ona diže zid?

Glasnogovornik austrijskog kancelara Josef Ostermayer rekao je kako Austrija nastoji postići dogovor s Njemačkom oko migranata i da je kancelar Werner Faymann u bliskom kontaktu s njemačkom kolegicom Angelom Merkel u trenucima rasta napetosti između dviju zemalja oko migrantskog problema.

Premijer Bavarske Horst Seehofer žestoko je napao u utorak Austriju da šalje na tisuće migranata u Njemačku, ne upozoravajući prethodno bavarske vlasti, te je pozvao Merkel da intervenira.

"To ponašanje Austrije opterećuje međususjedske odnose", rekao je Seehofer u razgovoru za regionalni dnevnik Passauer Neue Presse. "Ne može se i ne smije tako ponašati", dodao je konzervativni čelnik.

'Broj izbjeglica smanjit će se nakon izbora u Turskoj'

Vlasti te regionalne države koja, zbog zemljopisnog položaja, upravlja gotovo cjelokupnim priljevom migranata po dolasku u Njemačku, optužuju Austrijance da ih ne izvješćuju o dolasku novih migranata što ne dopušta bavarskoj policiji da organizira njihov pravovovremeni prihvat.

Oko 2.000 migranata tako je stiglo u ponedjeljak navečer pješice u Bavarsku iz susjedne zemlje, a da bavarska policija prije toga nije bila obaviještena.

"Sada je na kancelarki da razgovara s Austrijom" rekao je Seehofer koji se protivi politici Angele Merkel otkad je odlučila širom otvoriti vrata Njemačke izbjeglicama iz zona sukoba u Siriji i Iraku.

Ostermayer je na te kritike odgovorio.

"Kad izbjeglice jednom krenu, odluka se zapravo svodi na to hoćemo li im omogućiti zdravstvenu zaštitu i hranu ili ćemo ih pustiti da umru od smrzavanja. U tako zahtjevnoj situaciji moramo se ponašati ljudski", dodao je, istaknuvši da je ključ rješenja zaustavljanje migranata da uopće krenu na put, pri čemu je neophodna suradnja Turske i založivši se da migranti budu upisani već na vanjskim granicama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene