Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne zna što je još čeka

HRVATICA U BRUXELLESU 'Ušli smo u kožu migranata. Sad znamo kako je to imati ništa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivana Hanjš iz Koprivnice jedna je od putnika koji su se zatekli u zračnoj luci u Bruxellesu u trenutku eksplozije.

Samo tri minute prije prve eksplozije bombe u zračnoj luci Zaventem u glavnom europskom gradu Bruxellesu, zrakoplov na kojem se nalazila sletio je u zračnu luku.

Pročitajte i ovo Skladište hrane - 1 Poražavajuća statistika U Zagrebu otvorena Banka hrane, namirnice može donirati svatko: Godišnje se baci 70 kilograma hrane po stanovniku Banka hrane u Zagrebu - 3 Crveni križ Zagreb dobiva Banku hrane: "Postoje oni koji su u potrebi i koji su se našli na drugoj strani rada i kapitala"

'Ostali smo u avionu puna dva sata, dok se situacija nije smirila, a potom su nas autobusima, kao i ostale putnike koji su se zatekli na aerodromu, posadu i osoblje, odvezli do sigurne zone', ispričala nam je 26-godišnja Ivana Hanjš iz Koprivnice koja je u utorak ujutro trebala u Bruxellesu presjedati na zrakoplov za Barcelonu, grad kojeg jako voli i u kojem se nadala provesti uskršnje praznike.

'Skrb o svim putnicima preuzeo je Crveni križ. Riječima ne mogu opisati koliko su ljubazni prema nama, koliko su organizirani i koliko nam pomažu u ovim trenucima', kazala je Ivana.

Poslala nam je nekoliko fotografija iz sigurne zone u kojoj se u ovim trenucima nalazi nekoliko stotina putnika, a kako kaže, ovo nije jedini ovakav centar.

'Nema letova, ne možemo do svoje prtljage koja je ostala na aerodromu, a koji će, kako kažu, još sutra ostati zatvoren. Ovdje nas čuva policija, osiguranje je jako. Ljudi su predivni i svi brinu o nama', rekla je Ivana te dodala kako među ljudima u Centru ne vladaju strah i panika.

U sigurnoj je zoni morala prenoćiti jer na ulicama Bruxellesa nije sigurno. Kada će moći nastaviti svoje putovanje prema željenom cilju, ne zna. No optimistična je, zna da će uspjeti u svojem naumu i da je ništa pri tome neće spriječiti.

Koliko je belgijski sustav sigurnosti i plan reakcije u izvanrednim situacijama dobro organiziran svjedoči činjenica da su za putnike u Centru u kojem se Ivana nalazi pripremili krevete. Za sve je putnike bila organizirana večera, a dobili su i deke, kao i vrećice u kojima se nalazi sve potrebno za osobnu higijenu. Osiguran im je i besplatni internet kao i utičnice i punjači za punjenje elektroničkih uređaja.

'Svima je žao zbog ranjenih, no svoje teškoće liječimo pričom, uzajamnim pomaganjem i bodrenjem. Nas ovdje ima nekoliko stotina i nema dovoljno kreveta za sve, no snaći ćemo se. Sustav odlično funkcionira. Straha više nema, a među nama vlada zajedništvo', ispričala nam je Ivana.

'Ušli smo u kožu migranata'

U Centru u kojem se nalazi, kako kaže, ima još jedan Hrvat, te nekoliko Srba i Bosanaca. U ovoj je teškoj situaciji upoznala nove prijatelje te zajedno prolaze kroz nedaće koje su ih snašle.

'Ušli smo u kožu migranata. Sad znamo kako je to imati ništa. Sve smo morali ostaviti i nemamo nikakvih informacija o tome kada ćemo moći dobiti svoje stvari', kazala je.

U razgovoru nam se požalila kako joj nedostaje njezina prtljaga, a najviše tople čarape. Nije prošlo ni pola sata kada se javila da su joj djelatnici Crvenog križa donijeli toliko željene termo čarape.

'Ništa mi ne nedostaje, no želim nastaviti svoj put što prije', rekla je Ivana koja će još neko vrijeme morati provesti pod okriljem Crvenog križa dok vlasti ne pronađu način kojime će putnicima omogućiti nastavak njihova putovanja. Ivana, drži se i sretan put!

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene