Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka ruske diplomacije

Nakon uhićenja Sulejmana Kerimova Moskva pozvala francuskog otpravnika poslova

Paul-Bertrand Barets (Foto: AFP)
Paul-Bertrand Barets (Foto: AFP) Foto: Afp
Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u srijedu otpravnika poslova u francuskom veleposlanstvu u Moskvi nakon uhićenja ruskog milijardera i senatora Sulejmana Kerimova u Nici, doznaje se od ruske diplomacije.

Tiskovna služba ruskog ministarstva potvrdila je za AFP informaciju o pozivu otpravnika poslova o kojemu su raspravljali u ruskom parlamentu, dodajući da se poziv dogodio u srijedu.

Pročitajte i ovo Pogreb Alekseja Navaljnog Mora odraditi pokoru Suspendiran svećenik koji je vodio pogrebni obred za Navaljnog: Bit će poslan u drugu crkvu da čita psalme Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna!

Francuski otpravnik poslova Paul-Bertrand Barets pozvan je jer francuska veleposlanica u Rusiji Sylvie Bermann nije bila u Moskvi.

"Francuskim vlastima je danas poslana nota u kojoj se ističe da Sulejman Kermov obnaša visoku službenu dužnost u Rusiji i da kao takav uživa imunitet", rekao je predsjednik vanjskopolitičkog odbora Vijeća Federacije Konstantin Kosačov, a prenose ruske novinske agencije.

Kerimov je uhićen dok je silazio iz zrakoplova u ponedjeljak navečer u Nici i odmah je smješten u pritvor. Milijarder ima diplomatsku putovnicu kojom se u ponedjeljak nije koristio jer je bio na privatnom putu.

Njegov "senatorski status" i "činjenica da je ruski građanin" jesu "jamstvo da ćemo uložiti sve napore (...) radi zaštite njegovih pravnih interesa", reagirao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Kerimova se sumnjiči da je stekao vlasništvo nad više povezanih imanja na Azurnoj obali uzastupnim kupnjama pod lažnim imenom za koje je prijavio umanjenu vrijednost. Time je francusku poreznu službu oštetio za "više desetaka milijuna eura", rekao je dobroobaviješten izvor. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene