446309
446309
446309
446309
446309

Najveća energana na svijetu u kojoj se energija dobiva iz otpada

  • , 12.08.2016., 14:48
  • Autor:
  • komentara

Najveća energana u kojoj će se energija dobivati od otpada dnevno će spaljivati 5.000 tona smeća.

 
 
 
 
Energana (Foto: Shenzhen East Waste To Energy Plant)
Energana (Foto: Shenzhen East Waste To Energy Plant)

Svjetska banka predviđa kako će se na globalnoj razini do 2100. godine, količina smeća utrostručiti na 4 milijarde tona, stoga je sve snažnija potreba da kao stanovnici Zemlje promjenimo stav prema smeću.

Upravo to rade u jednom od najnaprednijih kineskih gradova - Shenzhenu. Uzimajući u obzir kolilčinu smeća koje treba sanirati, Kinezi su raspisali natječaj za izgradnju najveće energane u kojoj se energija dobiva od smeća. Na natječaju je pobjedio dizajn europskih arhitekata Schmidta Hammera Lassena i Gottlieb Paludana, a projekt bi trebao biti izgrađen do 2020. godine.

U njoj će se dnevno spaljivati 5.000 tona otpada, oko trećine koju svakodnevno generira grad Schenzhen.

Osim što će se ondje energija dobivati iz smeća, na krovu energane veličine otprilike osam nogometnih igrališta, bit će razmješetni solarni paneli koji će prikupljati sunčevu energiju.

'U Shenzenu je u stalnom porastu problem smeća, kao i u svim rastućim velikim gradovima. Kako bi se riješio taj problem, moramo se angažirati te educirati građane', rekao je Chris Hardie, voditelj projekta izgradnje ove energane.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se