Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ICTY odredio prioritete

Najvažnije uhićenje Mladića i Hadžića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tužitelj Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Serge Brammertz izjavio je u srijedu u Sarajevu kako uhićenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića ostaju najvažnije zadaće Haaškog tribunala.

Brammertz se u sklopu boravka u regiji nalazi u dvodnevnu službenom posjetu Bosni i Hercegovini i danas se u Sarajevu sastao s članovima Predsjedništva BiH i predstavnicima Suda i Tužiteljstva BiH. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Želi bolju suradnju Srbije Brammertz: 'Srbija može učiniti više' Slika nije dostupna 'Podilazi stereotipima' Josipović svojim izjavama uvrijedio muslimane

>> Lociran Ratko Mladić, vlasti se spremaju za 'krvavo' uhićenje?

'Uhićeni su Stojan Župljanin i Radovan Karadžić i to je vrlo bitno i za žrtve u ovoj zemlji, i za međunarodnu pravdu, jer to je poruka da se ne mogu nekažnjeno činiti zlodjela, a upućuje i na važnost rada Haaškog suda. Sada je prioritet uhićenje Mladića i Hadžića', kazao je Brammertz za susreta s članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Harisom Silajdžićem.

U priopćenju objavljenu nakon tog sastanka istaknuto je kako je Brammertz izrazio zabrinutost zbog rokova za zatvaranje ICTY-a. Po njegovoj ocjeni do 2010., kad bi Haaški tribunal trebao zatvoriti svoja vrata, nije moguće završiti sva suđenja.

Komšić i Silajdžić složili su se kako to zabrinjava, ocijenivši kako bi se moralo učiniti sve da ICTY djeluje sve dok se ne završi suđenje svim optuženicima, uključivo i prizivne postupke.

Silajdžić je predložio da se potakne promjena rezolucija 1503 i 1534 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, kojima je predviđeno da se ICTY zatvori 2010.

Za susreta s ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem Brammertz je izjavio kako očekuje potporu njegove zemlje u UN-u ne bi li se osigurao produžetak rada ICTY-a.

Tužitelj Brammertz je bosanskohercegovačkim dužnosnicima te glavnom tužitelju Tužiteljstva BiH Ostoji Barašinu i voditelju Odjela za ratne zločine Davidu Schwendimanu obećao potporu ICTY-a u jačanju pravosudnih tijela u BiH koja se trebaju baviti procesuiranjem ratnih zločina. Pozvao je i na jaču suradnju u tom području između BiH, Hrvatske i Srbije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene