Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Želi bolju suradnju Srbije

Brammertz: 'Srbija može učiniti više'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tužitelj Haaškog tribunala Serge Brammertz izjavio je, uoči dolaska u Srbiju, kako njegova poruka ostaje da se mora više učiniti kako bi se uhitili preostali haaški bjegunci Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Brammertz je u razgovoru za B92 kazao da će se tijekom sutrašnjeg posjeta Beogradu vidjeti jesu li preporuke haaškog tužiteljstva ozbiljno shvaćene i je li ostvaren napredak, podsjetivši kako je to tužiteljstvo tijekom svih prijašnjih godina ustrajalo na tome da uhićenje Mladića i Hadžića nema alternativu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog topničkih dnevnika Glavni haški tužitelj sutra dolazi u Zagreb Slika nije dostupna Ključni dokumenti nestali? Brammertz: Netko je namjerno skrio ključne dokumente o Oluji

'Mi radimo jednu objektivnu analizu o tome što ne ide kako treba, i koja su područja u kojima može i treba biti učinjeno više, što je svakako pitanje bjegunaca. Na drugima je da daju ili ne daju nužnu političku težinu ovim zaključcima', ustvrdio je. Brammertz ukazao kako je haaško tužiteljstvo uvjereno da je za uspješnu potragu nužan multidisciplinaran pristup koji podrazumjeva i policijske metode u traganju te ocijenio kako će aktivnijim pristupom policije biti više uspjeha.

'Više puta i na različitim mjestima ponovili smo da postoje područja u kojima Srbija može i mora učiniti više da pitanju uhićenja bjegunaca pristupi kroz jednu širu istragu. Da odlučnije pristupi mrežama pomagača, pa i da osigura veću političku potporu operativnim službama. Da, mislim da Srbija može učiniti više', istaknuo je.

'Policija je do sada samo izvršavala naloge. Ostaje da se vidi hoće li strukturne promjene dati rezultate na terenu', naveo je Brammertz dodavši kako je ranije upućivao kritike da sve službe ne sudjeluju dobrovoljno u potrazi za bjeguncima te da smatra da će ovim promjenama policija imati proaktivniji pristup ovom problemu.

'Saslušat ću što je učinjeno. Kao što sam već rekao, dali smo brojne preporuke, imamo zamjerki u nekim područjima, ali ću tek poslije tih razgovora moći sastaviti izvješće', naveo je Brammertz.

>> Vukčević pozvao Mladića i Hadžića na predaju

>> Ratko Mladić 'Luđak' novi najtraženiji čovjek nakon bin Ladena?

Regionalna suradnja u procesuiranju ratnih zločina je, kako je rekao, jedan od najvećih izazova za budućnost, a konačni uspjeh ili neuspjeh Tribunala dijelom je vezan i uz budućnost tužiteljstava za ratne zločine u regiji, odnosno za to hoće li u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni oni nastaviti rad. U proteklih pet godina je, dodao je, na tom planu učinjen velik napredak. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene