Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvijek uz Obamu

Najčuvanija torba na svijetu: U njoj se nalaze četiri stvari!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crni kožni kovčeg ,koji je uvijek negdje u blizini američkog predsjednika Baracka Obame, zove se 'football'. Mnogi je zovu i crna kutija, a dugo se vjerovalo kako se u njoj nalazi onaj zloglasni crveni gumb kojim se aktiviraju američki nuklearne projektili.

Iako ima veze s nuklearnim oružjem, u ovoj crnoj torbi se ipak ne nalazi nikakav kobni crveni gumb. Točnije, u njoj su 4 stvari - crna knjiga na čijih se 75 stranica, između ostalog, nalazi i opis postupka u slučaju nuklearnog napada. Uz nju je još jedna knjiga s popisanim mjestima na koje se, u slučaju nuklearnog napada, američki predsjednik može sakriti. Tu je i fascikl s procedurom upravljanja komunikacijskim sustavom putem kojeg se američki predsjednik obraća naciji u izvanrednim situacijama. A kako bi taj 'atomski set' bio potpun tu je, dakako, i kod za autorizaciju nuklearnog napada. Budući da iz torbe često viri antena da se zaključiti da je unutra i nekakav sustav za komunikaciju.

Pročitajte i ovo Visoki američki dužnosnici izjavili da se SAD spremao za mogućnost ruskog nuklearnog napada na Ukrajinu Otkrili dužnosnici SAD se spremao za ruski nuklearni napad na Ukrajinu, otkrili i kada: "Bilo je jasnih naznaka..." Donald Trump tijekom intervjua O nuklearnom ratu VIDEO "Svi u ovoj sobi trenutačno su u velikoj opasnosti": Trump opet šokirao gledatelje

Kovčeg je ime dobio po kodnom imenu američkog tajnog nuklearnog plana 'Dropkick' što je termin iz američkog nogometa, rekao je bivši američki ministar obrane Robert NcNamara.

Obama donio nacionalnu sigurnosnu strategiju

Osobe kojima je povjerena ova torba prolaze kroz posebnu obuku i u svakom trenutku je moraju nositi za predsjednikom gdje god on išao što nije nimalo zahvalan zadatak budući da torba teži dvadesetak kilograma. 'Uvijek ste na oprezu, ja sam je često otvarao kako bi uvijek ostao svjestan što je sve unutra', rekao je bojnik Robert Patterson za AP, koji je bio zadužen za 'football' tijekom Clintonove administracije.

Ova smrtonosna prtljaga prvi se put pojavila za vrijeme Kennedyja, nedugo nakon kubanske raketne krize 1962. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene