Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Kontaminirano tlo"

Ekološka katastrofa na sjeveru Europe: Ogromno brdo smeća kreće se prema selu

Odron u Danskoj - 2
Odron u Danskoj - 2 Afp
Aktualno Galerija Odron u Danskoj - 1 Odron u Danskoj - 1 Foto: Afp Odron u Danskoj - 2 Odron u Danskoj - 2 Foto: Afp Odron u Danskoj - 3 Odron u Danskoj - 3 Foto: Afp +0 Odron u Danskoj - 4 Galerija 1/4 >>
U Danskoj se na odlagalištu otpada pokrenuo odron i uzrokovao najveću ekološku katastrofu u povijesti zemlje. Dva milijuna tona "kontaminiranog tla" kreće se brzinom od nekoliko metara dnevno prema obližnjem selu i rijeci.

U blizini danskog sela Ølst na sjeveru zemlje, u kojemu živi četiristotinjak stanovnika, došlo je do odrona otpada. Stanovnici žive u strahu da će otpad uskoro zatrpati njihove domove.

Procjenjuje se da se minimalno dva milijuna tona kontaminiranog tla pomiče brzinom od otprilike dva metra dnevno, što je usporenje od prethodnih devet metara po danu. Stručnjaci smatraju da se odron pomiče prema selu te da postoji i mogućnost da onečisti obližnju rijeku Alling Å.

Tvrtka Nordic Waste, koja je zadužena za upravljanje odlagalištem, prošloga je tjedna proglasila bankrot.

"Nažalost, odron je narastao do takvih razmjera da više nismo sposobni suzbijati ga", priznali su.

Suzbijanje jedne od najvećih ekoloških katastrofa u povijesti Danske koštat će otprilike 27,5 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović "gore nego ikad" Milanović se žestoko obrušio na Turudića i Plenkovića: "On briše iz Hrvatske i želi nekoga da mu štiti leđa"

Odron uzrokovan ljudskim djelovanjem

U izvješću Geološkog instituta Danske i Grenlanda (GEUS) stoji da je odron uzrokovalo ljudsko djelovanje, objavio je Guardian.

Iako se nagađalo da je odron pokrenula obilna kiša koja je nedavno pala na tom području, Kristian Svennevig iz Instituta rekao je da podaci o kretanju otpadne mase postoje još od 2021. godine te da se ono ubrzalo tijekom 2023. 

"Zaključili smo da se ne radi o prirodnoj pojavi, već da je odron uzrokovalo ljudsko djelovanje. Odroni u prirodi uglavnom ne nastaju tijekom sušnoga razdoblja kakvo smo imali 2021. i 2022.", rekao je.

Pročitajte i ovo Mjesto pada ruskog zrakoplova - 2 Što je prevozio? VIDEO Misteriozni pad vojnog aviona: "Nisu pronašli druga tijela"

Danski ministar okoliša izjavio je da je katastrofa još uvijek u intenzivnoj fazi. 

Stanovnici sela Ølst i okolnih mjesta uznemireni su. "Otpad se tako brzo kretao, bojali smo se da će se ostvariti najgori scenarij, da će doći do sela", rekao je jedan od stanovnika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene