Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivana Petrović

Na samitu čelnika EU-a razilaženje u stavovima o sukobu na Bliskom istoku: "Postoji i jedan drugi, vrlo bitan procjep"

Aktualno Galerija Vijeće EU Vijeće EU Foto: DNEVNIK.hr Ivana Petrović, urednica vanjske politike na Dnevniku Nove TV Ivana Petrović, urednica vanjske politike na Dnevniku Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Vijeće EU - 1 Vijeće EU - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vijeće EU - 2 Vijeće EU - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Vijeće EU - 3 Galerija 1/6 >>
U Bruxellesu je počeo jesenski samit čelnika država članica Europske unije. Rat u Izraelu i Palestini i njegove posljedice na sigurnost u Europi očekivana su tema razgovora.

Neke su od važnijih tema sastanka i borbe protiv nezakonitih migracija, razvoj strateških industrija i tehnologija, ulaganja u prilagodbu klimatskim promjenama te dogovor o dugoročnom financiranju ukrajinske obrane od ruske agresije.

Pročitajte i ovo Očevid prometne nesreće na autocesti A1 - 1 Dvije osobe poginule FOTO Stravični detalji prometne nesreće na A1: Kombi ih je vukao nekoliko stotina metara, na jednog poginulog naletjela još dva vozila

U Bruxellesu sve prati urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović. Zajednički stav vijeća o Ukrajini je neupitan, no je li tako i kad je sukob Izraela i Hamasa u pitanju?

"Evidentno da nije, tu očito postoji jako puno procijepa, prije svega između predsjednice europske komisije i predsjednika vijeća i visokog predstavnika Borrella. On i Michel sve više inzistiraju na humanitarnom pravu i politici kada je riječ o sukobu na Bliskom istoku dok Von der Leyen stoji vrlo čvrsto na strani Izraela", kazala je Petrović i naglasila da postoji jedan drugi, vrlo bitan procjep.

Pročitajte i ovo Ilustracija Počinitelj uhićen Pucnjava u susjedstvu: Posvađali se zbog konobarice, jedan ubijen

"To je procjep između zemalja članica. Primjerice Portugal, nordijske zemlje i Luksemburg simpatiziraju Palestinu, dok Nijemci, Nizozemci i Austrijanci tvrdo stoje na strani Izraela. Samim tim se stvara snažan procjep između svake zemlje članice i Europske komisije", rekla je Petrović, koja sumnja da će o toj temi sutra biti doneseni neki zaključci te kakvi će oni biti, pogotovo kad je riječ o nužnosti primirja i pauze koja je potrebna da bi se dostavila humanitarna pomoć.

Vijeće EU - 2 Ivana Petrović, urednica vanjske politike na Dnevniku Nove TV Foto: DNEVNIK.hr

O migracijama i proširenju

Što se tiče ilegalnih migracija, prema preliminarnom dokumentu stoji samo jedna rečenica, ističe Petrović, što znači da će se i o tome sigurno još voditi žučna rasprava.

"Sigurno je i da će se razgovarati o politici proširenja jer EU očito pod snažnim američkim pritiskom mora otvoriti pregovore s Ukrajinom i Moldavijom, ne kao nešto što će se završiti za pet, šest ili sedam godina, nego čisto na razini političke poruke, a prenose to i na zapadni Balkan", kaže Petrović. "Njihova je logika da moraju dati tim zemljama nešto kako bi ih vezali uz sebe, kako tamo ne bi pobjeđivale proruske politike."

Pročitajte i ovo Marin Miletić u Izraelu Kao izaslanik Sabora Zastupnik posjetio Izrael pa dobio 700 prijetnji smrću: ''Imenom i prezimenom sve od građana Bosne i Hercegovine"

Petrović kaže i kako Njemačka inzistira na tome da se ukine jednoglasje, prije toga nema nikakve rasprave o proširenju. "Vučić i Kurti vodili su ovdje razgovor nakon nemilih događaja od prije nekoliko tjedana, i posljednje vijesti govore da je kosovski premijer pristao na prijedlog EU-a, na asocijaciju općina sa srpskom većinom, ali pod uvjetom da Srbija prizna sve iz prethodnih sporazuma, što bi značilo da je Srbija priznala Kosovo, no pitanje je što će od svega toga skupa biti", zaključuje Petrović sa samita u Bruxellesu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene