Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 13 godina

New York napokon otvara Muzej 11. rujna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo trinaest godina nakon napada, New York u četvrtak, u nazočnosti američkog predsjednika Baracka Obame, otvara Muzej 11. rujna, iznimno osjetljiv projekt koji su obilježile polemike i mučni pregovori.

S tri godine zakašnjenja muzej, sagrađen na mjestu srušenih tornjeva Svjetskog trgovinskog centra (WTC), otvorit će se za javnost 21. svibnja, nakon šest dana namijenjenih isključivo obiteljima žrtava, preživjelima, građanima New Yorka i spasiocima.

Pročitajte i ovo Avion Boeing Jedan u nizu Novi incident na letu: Zbog bizarnog incidenta 176 putnika vraćeno u New York Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati"

Predsjednik Obama će u pratnji supruge Michelle održati govor na svečanosti otvaranja u četvrtak ujutro i posjetit će muzej i memorijalni centar.

Očekuje se i dolazak bivšeg gradonačelnika New Yorka Michaela Bloomberga koji je predsjednik Memorijalnog centra i muzeja, te gradonačelnika u vrijeme napada Rudyja Giulianija.

Počelo suđenje 'terorističkom pomagaču planetarne važnosti'

Muzej je ukopan u zemlju, ima sedam katova i prostire se na 10.210 četvornih metara. Smješten je između dvaju bazena Memorijalnog centra otvorenog 11. rujna 2011. na mjestu napada na jugu Manhattana koji je od tada posjetilo više od 12 milijuna ljudi.

Projekt je u realizaciji nailazio na teškoće, s obzirom na njegovu osjetljivost i na ponekad suprotna očekivanja u vezi s njegovim izgledom. Projekt je kasnio zbog financijskih teškoća.

Posjetitelji koji su spremni platiti 25 dolara - cijenu koju neki smatraju previsokom - moći će ondje vidjeti mnoštvo osobnih predmeta žrtava, audio i videosnimke, dio stuba kojima su bježale stotine preživjelih i dva čelična stupa ostala od srušenih tornjeva.

Muzej odaje počast 2.983 muškarca, žene i djeteta poginulih u napadu 11. rujna 2001. i u ranijem napadu na WTC 26. veljače 1993. u kojemu je život izgubilo šest ljudi. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene