Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neuspio plan

Na brodu pronađena 'Glava djevojke'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slika Pabla Picassa čija se vrijednost procjenjuje na više od 25 milijuna eura i po španjolskim zakonima njezino iznošenje iz zemlje nije moguće, zaplijenjena je u petak na brodu na Korzici, francuskom otoku, priopćila je u utorak francuska carinska služba.

"Pokušaj iznošenja Picassove slike 'Glava djevojke' iz carinskog ureda u Bastiji, na Korzici, u Švicarsku, privukao je u četvrtak pozornost francuskih carinika", priopćila je carinska služba.

Pročitajte i ovo Policijsko nasilje Četvrt Lavapiés VIDEO Dvojica policajaca u Madridu pretukla dvojicu crnca: Oglasilo se ministarstvo i antirasističke skupine Redovnice šankerice - 1 "Nije grijeh popiti pivo" Božja riječ s druge strane šanka: Redovnice pronašle inovativan pristup vjeri

Carinici su u Calviju, gradu na Korzici došli na brod na kojemu je bila slika, usidren u marini u Calviju i zatražili dokumente.

"Kapetan je predočio tek dokument o procjeni slike i obavijest o odluci španjolskog suda od svibnja 2015. kojom se potvrđuje da je slika španjolsko kulturno dobro i ne može se iznijeti iz Španjolske", navodi carina.

Picassova slika postigla rekordnih 179,4 milijuna dolara

Slika čija se "vrijednost procjenjuje na više od 25 milijuna eura", vlasništvo je Jaimea Botina, poznatog španjolskog bankara čija je obitelj sudjelovala u utemeljenju banke Santander 1857. koja je postala najveća banka u zemlji.

Botin (79), nije bio na brodu koji je u vlasništvu tvrtke u kojoj je dioničar, a zahtjev za iznošenje slike prijavljen u Bastiji nije glasio na njegovo ime.

Francuske vlasti sada očekuju zahtjev iz Španjolske za povrat umjetnine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene