Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moskva optužuje

Ruska diplomacija oštro o napadu na Krim: "Proveden je na zahtjev američkih i britanskih obavještajnih službi"

Napad na Krim
Napad na Krim Foto: AFP PHOTO / PLANET LABS PBC
Ukrajinski napad izveden u petak na sjedište ruske Crnomorske flote na Krimu "proveden je na zahtjev američkih i britanskih obavještajnih službi" i koordiniran s njima, u srijedu je iznijela optužbu ruska diplomacija.

"Nema ni najmanje sumnje da je napad bio planiran unaprijed uz pomoć i upotrebu zapadnih obavještajnih sredstava, satelitske opreme NATO-a i izviđačkih zrakoplova", rekla je na redovitoj konferenciji za novinare glasnogovornica ruske diplomacije Maria Zaharova, dodavši da je napad "proveden na zahtjev američkih i britanskih obavještajnih službi i u tijesnoj suradnji s njima".

Krim, ukrajinska regija koju je Moskva anektirala 2014., u središtu je ruskoga vojnog sustava u sklopu ruske ofenzive na Ukrajinu, kako za opskrbu trupa koje su okupirale južnu Ukrajinu, tako i za napade.

Usred ukrajinske protuofenzive Kijev nastoji prenijeti borbe na ovaj poluotok. Stoga su ukrajinske snage posljednjih tjedana pojačale napade projektilima i dronovima na to područje.

Pročitajte i ovo Policija napravila kordon oko busu u kojem je ubijena 15-godišnjakinja uhićen tinejdžer Užas u autobusu: Djevojka nasmrt izbodena na putu do škole, svjedoci šokirani - "Vrištala je i plakala"

London i Washington zasad nisu reagirali na optužbe ruske diplomacije.

Ukrajina tvrdi da je u petak u napadu ubila oko trideset časnika, među kojima je i zapovjednik Crnomorske flote Viktor Sokolov, no rusko ministarstvo obrane u utorak je objavilo fotografije na kojima se vidi kako on sudjeluje u videokonferenciji.

Istodobno su ukrajinske specijalne vojne snage objavile da je u tijeku proces u sklopu kojega nastoje "razjasniti" objavljene informacije. Pritom ističu da je identifikacija žrtava vrlo teška.

Pročitajte i ovo Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Oglasio se i Jandroković Božinović objasnio što znače punktovi na granici i hoće li ometati prolazak putnika

U srijedu je službeni medij ruske vojske, TV kanal Zvezda na Telegramu objavio kratak video intervju bez navedenog datuma koji navodno prikazuje zapovjednika Viktora Sokolova, u kojemu on hvali uspjehe svojih trupa.

AFP nije uspio iz neovisnih izvora provjeriti istinitost fotografija ni datum kada su one nastale.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene