Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Saslušanje zatvoreno za javnost

Sto tisuća građana Osla u 'povorci ruža', broj mrtvih nije 93 nego 76

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće Norvežana izašle su na ulice Osla jučer navečer i napravila 'marš ruža', dižući u zrak cvijeće u znak 76 ubijenih žrtava koje je u dva napada u Oslu i na otoku Utoyi, prošlog petka ubio Anders Behring Breivik.

Norveški princ obratio se okupljenih 100.000 građana Osla i poručio im kako su ulice sinoć ispunili s ljubavi. Mnoštvu se obratio i norveški premijer Jens Stoltenberg, istaknuvši kako je svaki građanin Norveške, koji je izašao na ulicu i sudjelovao u povorci ruža, rekao 'da' demokraciji u toj zemlji, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oko produljenja pritvora Breivik na novom sudskom saslušanju Slika nije dostupna Okrenuli ploču Norveška policija skrušeno priznaje za Breivika: Krivo smo procijenili prioritete i pogriješili smo

'Zlo može ubiti osobu, ali nikad ne može pokoriti narod', rekao je norveški premijer. Dodao je kako je sinoćnji marš bio 'marš demokracije, marš tolerancije i marš jedinstva'.

Breivik je jučer saslušan na sudu i određen mu je pritvor. Norveški sudac Andersa Behringa Breivika optužio je za terorizam i odredio mu pritvor od osam tjedana, od toga četiri u potpunoj izolaciji, Izvještava BBC. Sudac je izvijestio kako je Breivik rekao da je svojim činom želio poslati 'jasnu poruku' zato što laburistička stranka vodi Norvešku u propast te je kriva za masovno doseljavanje muslimana.

Anders Behring Breivik rekao je da se ne osjeća krivim. Priznao je da je izveo napade, ali se ne osjeća krivim za pokolj te je naglasio da je samo želio spasiti Norvešku i zapadnu Europu od 'kulturalnog marksizma'. Priznao je da je izveo napade s ciljem spašavanje Europe od muslimana. Sudac je potvrdio da Breivik ostaje u pritvoru osam tjedana, od toga četiri tjedna u potpunoj izolaciji, do 22 . kolovoza. Objasnio je da se na potpunu izolaciju odlučio zbog rizika zbog mogućnosti gubitka dokaza te posebno teških okolnosti ovog slučaja. Breivik u izolaciji neće dobivati pisma, pratiti medije niti primati posjete.

Sudac je izjavio kako će policija istražiti Breivikove tvrdnje da u njegovoj organizaciji postaje još dvije ćelije.Breiviku nije bilo dozvoljeno pojavljivanje pred sudom u uniformi, kako je to sam želio.

Norveški premijer Jens Stoltenberg rekao je kako se ni jedna država u potpunosti ne može zaštititi od ovakvih napada. Dodao je kako je sada vrijeme da se posvete ranjenima i obiteljima stradalih te sve snage usmjere u istragu.

Breivik napustio zgradu suda

Agencija Reuters prenosi kako je zgradu suda u Oslu napustio konvoj za koji se vjeruje da se u njemu nalazi i norveški krvnik Breivik. Norveška NRK televizija prenosi kako se Breivik pojavio u zgradi suda, skriven od očiju javnosti.

Anders Behring Breivik odveden je sa suda. Saslušanje je bilo zatvoreno za javnost. Sud je zatvorio saslušanje za javnost jer je policija obrazložila da bi Breivik mogao to iskoristiti za slanje kodirane poruke u svojem govoru, prenosi BBC. 'Jasno je da postoji konkretna informacija kako bi javno saslušanje osumnjičenog moglo vrlo brzo dovesti do neobične i vrlo teške situacije s obzirom na istragu u tijeku i sigurnost', rekla je sutkinja Kim Hager.

Meta bila i Angela Merkel?

Neki njemački mediji pišu kako je moguća Breivikova meta bila i njemačka kancelarka Angela Merkel, zbog toga što je zagovornica Lisabonskog ugovora i otvaranja Europe useljenicima.

Točno u podne čitava Norveška utihnula je na minutu, odajući počast žrtvama ubijenim u masakru na otoku Utoyi i bombaškom napadu u Oslu. U znak solidarnosti minuta šutnje održana je i u Švedskoj, Finskoj, Danskoj i na Islandu

Tužiteljstvo je u priopćenju najavilo kako će zatražiti osam tjedana pritvora za Breivika od suda na današnjem saslušanju na sudu, a to se prije suđenja može produžiti, prenosi Reuters.

Revidiran broj mrtvih, ubijeno 76 osoba

I poljski tužitelji istražili su moguću poljsku vezu s bombaškim napadom u norveškoj prijestolnici. Ispitali su direktora tvrtke koja je Breiviku prodala kemikalije koje je iskoristio za eksploziv, no utvrđeno je da u tome nije bilo nepravilnosti. Policija je prethodno pretražila jedno od njegovih skladišta u Wroclawu.

Broj žrtava je revidiran. Prema najnovijim informacijama, ubijeno je 76 osoba, a ne 93, kako je bilo službeno objavljeno. Norveška policija ranije je danas izvijestila je kako će objaviti reviziju broja ubijenih žrtava u masakru na otoku Utoyi, koje je prošlog petka ubio Breivik. 'Iz onoga što znamo, izgleda da ćemo morati napraviti reviziju broja ubijenih i smanjiti je', rekao je tada Oeystein Maeland, šef norveške policije.

Nova snimka

Pojavila se i nova amaterska snimka iz središta Osla, zabilježena nekoliko minuta nakon bombaškog napada, kojeg je izveo 32-godišnji Breivik.

Snimku je napravio Johan Kristian Tanberg, koji je bio i među prvim pristiglim ljudima na mjestu eksplozije. Snimka pokazuje posljedice razorne eksplozije, koja je oštetila i zgradu norveške vlade te ubila sedam osoba. Neki detalji snimke vrlo su uznemirujući i potresni.

Inače, među ubijenima na otoku Utoyi nalazio se i polubrat norveške princeze, izvijestile su norveške vlasti, a prenosi RT. Jedna od prvih osoba koje su poginule na otoku bio je polubrat princeze Mette-Marit, Trond Berntsen (51) koji je, kao policajac izvan dužnosti, volontirao na otoku Utoya na skupu mladeži laburističke stranke. Trond Berntsen je sin očuha princeze Mette-Marit, koji je umro još 2008. godine.

Masovni ubojica Anders Behring Breivik u svom je manifestu napisao kako bi želio upoznati ratnog zločinca Radovana Karadžića za kojeg kaže da će biti zapamćen kao časni križarski ratnik i europski ratni heroj.

U manifestu 'Europska deklaracija nezavisnosti - 2083', koji ima 1.500 strana, Breivik između ostalog piše i o osobama koje bi želio upoznati. Na tom se popisu našao papa Benedikt XVI, Vladimir Putin, ali i ratni zločinac Radovan Karadžić.

Breivik, javlja Tanjug, negira da je Karadžić 'masovni ubojica i rasist', već će'zbog napora da oslobodi Srbiju islama biti zapamćen kao časni križarski ratnik i europski ratni heroj'.

Breivik je u manifestu napisao i da je bio iznerviran uplitanjem norveške vlade u NATO bombardiranje Srbije tijekom 'Kosovske kampanje'. 'Nema više vremena za dijalog, miru smo dali šansu. Došlo je vrijeme za oružani otpor. Shvaćamo da građanski rat u Europi traje još od 1999. godine kada su europski i američki marksisti i multikulturalisti, preko NATO-a, objavili rat kršćanima Srbima i oduzeli im pravo da zaustave islam na njihovoj zemlji', navodi se u dokumentu.

Njegov odvjetnik Geir Lippestad prenio je Breivikove riječi i dio njegovog iskaza policiji, u kojem je priznao kako je zlodjelo počinio sam, ali je odbio priznati bilo kakvu kriminalnu krivnju.

'Bio je politički aktivan, ali je otkrio kako političke metode za njega nisu bile uspješne pa je pribjegao nasilju', rekao je Lippestad za TV2. 'Trenutno čekam liječničko vještačenje nad svojim klijentom', dodao je.

Podsjetimo, Breivik je u petak izveo prvo bombaški napad u središtu Osla u kojem je poginulo sedam osoba, a nakon toga je otišao na otok Utoyu, 40 kilometara od Osla i počinio nezapamćeno zvjerstvo u Norveškoj. Naoružan do zuba hladnokrvno je ubio 86 osoba u kampu mladeži u pucnjavi koja je trajala više od sat vremena. Po dolasku policije predao se bez incidenta.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene