Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tvrdi Mogherini

Sporazum "na meti" Trumpa iznimno je važan za sigurnost Europe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sporazum o iranskom nuklearnom programu, koji se počeo provoditi prije godinu dana, iznimno je važan za sigurnost Europe, izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

Na današnji dan prije godinu dana počela je provedba Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana (JCPOA) zaključenog između Europske unije, Kine, Njemačke, Francuske, Rusije, Velike Britanije, Sjedinjenih Država i Irana.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Visoke tenzije Putin najavio slanje vojske na granice još jedne europske zemlje i poručio: ''Rusija je spremna za nuklearni rat'' Nuklearni projektil, ilustracija manjak suradnje Stižu upozorenja: "Jačaju frakcije koje žele nuklearno oružje, nad njima nema nikakve kontrole"

"JCPOA je multilateralni pothvat postignut diplomatskim sredstvima i podržan rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a. On danas pripada cijeloj međunarodnoj zajednici, donosi korist svima i stvara nove mogućnosti za poboljšanu regionalnu suradnju koje svi trebaju iskoristiti", rekla je Federica Mogherini, prije početka sastanka ministara vanjskih poslova EU-a.

"EU će nastaviti raditi ruku pod ruku sa svima koji žele pridonijeti njegovoj punoj provedbi i postizanju ciljeva koji su nas ujedinili. On je iznimno važan u prvom redu za našu sigurnost", istaknula je Mogherini.

Potporu tom sporazum dao je i britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson, koji je rekao da je on "težak i sporan", ali da je zaustavio razvoj nuklearne tehnologije u Iranu i da je stoga važan i treba i dalje provoditi.

Novoizbrani američki predsjednik Donald Trump u nekoliko je navrata kritizirao taj sporazum, tvrdeći da on neće spriječiti Iran da dođe do nuklearnog oružja. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene