Obavijesti Video Pretražite Navigacija
manjak suradnje

Stižu upozorenja: "Jačaju frakcije koje žele nuklearno oružje, nad njima nema nikakve kontrole"

Nuklearni projektil, ilustracija
Nuklearni projektil, ilustracija Foto: Getty Images
Diplomati se boje rastuće moći iranskih frakcija koje žele nuklearno oružje. Upozoravaju da rat u Gazi i nedostatak suradnje Irana u pogledu njegova nuklearnog programa jačaju ruke tvrdolinijaša.

Među diplomatima u SAD-u i Europi raste strah da jačaju iranske frakcije koje podupiru razvoj nuklearnog oružja jer se iranski nuklearni program uglavnom ne nadzire, a  destabilizaciju uzrokuje i sukob u Gazi.

Iranski predsjednik, Ebrahim Raisi, ponovio je posljednjih dana da njegova zemlja za sada slijedi civilni nuklearni program. Međutim Guardian ističe da su na prošlotjednom tromjesečnom sastanku upravnog odbora nuklearnog inspektorata, Međunarodne agencije za atomsku energiju, EU i SAD izdali strašna upozorenja o prijetnji koju predstavlja nedostatak suradnje Irana u njegovom nuklearnom programu.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Provalili u tajne dokumente Hakeri razotkrili! Putin je u velikim problemima: "Ovo se nije dogodilo od početka rata"

Upozorenja su stigla nakon uspjeha tvrdolinijaša koji su se protivili sporazumu iz 2015. koji ograničava iranski nuklearni program na parlamentarnim izborima prošlog vikenda. Izbori su u Teheranu bili obilježeni vrlo niskim odazivom, ali parlament svejedno može pomoći u oblikovanju domaće politike.

Osjećaj hitnosti se povećao ne samo zato što Iran obogaćuje uran na tako visokoj razini već i zato što su posljednjih mjeseci visoki iranski zvaničnici doveli u pitanje predanost Teherana isključivo civilnom nuklearnom programu.

Pročitajte i ovo Joe Biden gube podršku Biden napao velikog saveznika i zaprijetio: "To je crvena linija!"

Regionalni geopolitički kontekst, uključujući strah od metastaziranja sukoba u Gazi u širi iransko-izraelski rat, također je faktor, kao i saznanje da nuklearni sporazum iz 2015. ističe u listopadu sljedeće godine, tijekom mogućeg predsjedništva Donalda Trumpa, što dovodi do nuklearno pitanje skinuto s dnevnog reda Vijeća sigurnosti UN-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene