457343
457343
457343
457343
457343

Srpski član Predsjedništva BiH: Mislim da će Hrvatska stati s političkim pritiskom na pravosuđe BiH

  • , 16.11.2016., 19:08
  • Autor:
  • komentara

Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rekao je da bi napetosti između Hrvatske i BiH, nastale uhićenjem deset bivših pripadnika HVO-a, trebalo što prije ukloniti.

 
 
 
 
Mladen Ivanić (Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL)
Mladen Ivanić (Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL)

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić ocijenio je u srijedu kako su dobri odnosi BiH i Hrvatske postali zategnuti nakon uhićenja deset bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) osumnjičenih za ratne zločine te rekao kako bi te napetosti trebalo što prije ukloniti.

"Rečenice koje su dolazile iz Hrvatske, poput onih da žrtve ne mogu praviti zločine, previše ulaze u sadržaj i previše opterećuju i vrše politički pritisak na pravosuđe, ali ja mislim da će i Zagreb s time stati", izjavio je Ivanić, koji od 17. studenog preuzima osmomjesečno predsjedanje Predsjedništvom BiH, navodi novinska agencija Srna.

Ivanić je izjavio kako je očekivao "žešće stavove" iz Republike Srpske u vezi s tim reakcijama Zagreba.

Podsjetio je i kako postoje problemi u odnosima između BiH i Srbije a njih opterećuje prije svega loš odnos srbijanskih dužnosnika i bošnjačkih političara u BiH.

"Mislim da bi se mnogo toga moglo popraviti ako uspijemo organizirati zajednički sastanak rukovodstava BiH, Srbije i Hrvatske, posvećen spuštanju međusobnih političkih tenzija", kazao je Ivanić.

Pojasnio je kako će mu pritoritet u narednih osam mjeseci predsjedavanja Predsjedništvom BiH biti ispunjavanje uvjeta nužnih da BiH dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

"Želja mi je da u narednih osam mjeseci ponovo vratimo pozitivnu priču o BiH i da se sa tema o kojima se ne slažemo, vratimo na teme o kojim se možemo dogovoriti i postići kompromis. Jedna od ključnih tema svakako je približavanje BiH EU-u i dobijanje statusa kandidata. Evo, da budem oprezan, ja to očekujem do kraja mandata Predsjedništva BiH (2018.) iako smo mi u predsjedništvu postavili ambicioznije ciljeve da taj proces teče brže", kazao je Ivanić.

U odnosu na približavanje NATO-u bio je znato suzdržaniji kazavši kako je stupanje na snagu Akcijskog plana za članstvo (MAP) maksimum kojega treba očekivati jer o ulasku u Sjevernoatlantski savez u BiH nema političke suglasnosti s obzirom da se tome protive vlasti RS. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se