Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OPTEREĆENI ODNOSI

Srpski član Predsjedništva BiH: Mislim da će Hrvatska stati s političkim pritiskom na pravosuđe BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rekao je da bi napetosti između Hrvatske i BiH, nastale uhićenjem deset bivših pripadnika HVO-a, trebalo što prije ukloniti.

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić ocijenio je u srijedu kako su dobri odnosi BiH i Hrvatske postali zategnuti nakon uhićenja deset bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) osumnjičenih za ratne zločine te rekao kako bi te napetosti trebalo što prije ukloniti.

Pročitajte i ovo Svakodnevno stradavanje djece u Gazi Masakr u Gazi Palestinski predstavnik pri UN-u: "Hrvatska preferira političko poziranje, umjesto spašavanje ljudskih života. Dala je dozvolu za ubijanje" Palestinska djeca prekrivena prašinom od izraelskog zračnog napada sjede u krugu bolnice u Rafahu, u južnom pojasu Gaze Izgubljena budućnost Užas pred našim očima: U samo tri tjedna u Gazi je ubijeno više djece nego u sukobima širom svijeta u cijeloj 2022.

"Rečenice koje su dolazile iz Hrvatske, poput onih da žrtve ne mogu praviti zločine, previše ulaze u sadržaj i previše opterećuju i vrše politički pritisak na pravosuđe, ali ja mislim da će i Zagreb s time stati", izjavio je Ivanić, koji od 17. studenog preuzima osmomjesečno predsjedanje Predsjedništvom BiH, navodi novinska agencija Srna.

Ivanić je izjavio kako je očekivao "žešće stavove" iz Republike Srpske u vezi s tim reakcijama Zagreba.

Podsjetio je i kako postoje problemi u odnosima između BiH i Srbije a njih opterećuje prije svega loš odnos srbijanskih dužnosnika i bošnjačkih političara u BiH.

"Mislim da bi se mnogo toga moglo popraviti ako uspijemo organizirati zajednički sastanak rukovodstava BiH, Srbije i Hrvatske, posvećen spuštanju međusobnih političkih tenzija", kazao je Ivanić.

Pojasnio je kako će mu pritoritet u narednih osam mjeseci predsjedavanja Predsjedništvom BiH biti ispunjavanje uvjeta nužnih da BiH dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

"Želja mi je da u narednih osam mjeseci ponovo vratimo pozitivnu priču o BiH i da se sa tema o kojima se ne slažemo, vratimo na teme o kojim se možemo dogovoriti i postići kompromis. Jedna od ključnih tema svakako je približavanje BiH EU-u i dobijanje statusa kandidata. Evo, da budem oprezan, ja to očekujem do kraja mandata Predsjedništva BiH (2018.) iako smo mi u predsjedništvu postavili ambicioznije ciljeve da taj proces teče brže", kazao je Ivanić.

U odnosu na približavanje NATO-u bio je znato suzdržaniji kazavši kako je stupanje na snagu Akcijskog plana za članstvo (MAP) maksimum kojega treba očekivati jer o ulasku u Sjevernoatlantski savez u BiH nema političke suglasnosti s obzirom da se tome protive vlasti RS. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene