450165
450165
450165
450165
450165

Mjesečeve mijene utječu na razorne potrese

Rezultati istraživanja japanskih znanstvenika objavljeni u stručnome časopisu "Nature Geoscience" upućuju na to da bi se snažni potresi mogli povezati s Mjesečevim mijenama.

 
 
 
 
Mjesec (Foto: AFP)
Mjesec (Foto: AFP)

Znanstvenici cijelog svijeta već dugo raspravljaju o tom pitanju i čini se da su pronašli odgovor proučavajući izmjenu plime i oseke u seizmički aktivnim područjima.

Fokusiravši se na dvotjedno razdoblje u kojemu su rekonstruirali amplitude plime i oseke, japanski su znanstvenici ustanovili da se snažni, odnosno razorni potresi često događaju u vrijeme punoga Mjeseca ili u vrijeme mlađaka, dakle, u vrijeme lunarnih faza kada su plima i oseka najizraženije.

U navedenom razdoblju mjesečnoga lunarnog ciklusa, poravnati su Sunce, Mjesec i Zemlja, a gravitacijska je sila Mjeseca na Zemlju najintenzivnija. Ona je odgovorna za plimu i oseku, a što je snažnija, veća je i njihova amplituda.

Satoshi Ide i njegovi kolege s japanskog sveučilišta dugo su pretpostavljali da bi spomenuto poravnanje hipotetski moglo utjecati na pojavu potresa, što su potkrijepili statističkim podacima.

Usto su zamijetili da su snažni potresi puno brojniji kada su amplitude plime i oseke veće.

Po njima su se neki od najrazornijih potresa na Zemlji u posljednjih 20 godina dogodili upravo u vrijeme kada je zabilježena plima, što znači da je Mjesec bio uštap ili je bio mlađak.

Kao primjer naveli su nekoliko razornih potresa: onaj iz prosinca 2004. na Sumatri, nakon kojega je uslijedio tsunami, magnitude 9,3 u kojemu je smrtno stradalo 220.000 ljudi, potom potres u veljači 2010. u Čileu magnitude 8,8 u kojemu su život izgubile 523 osobe te potres koji je u ožujku 2011. pogodio Japan, magnitude 9,0, s 19.000 žrtava, koji je opustošio istočni dio obale te zemlje.

Devet od 12 snažnih potresa iz razdoblja koje su proučavali, a svi su bili magnitude 8,2 i više, dogodilo se upravo u vrijeme punoga Mjeseca ili mlađaka.

Drugo istraživanje koje su proveli američki znanstvenici pokazalo je da nema povezanosti između mjesečevih mijena i manjih potresa.

Oni skreću pozornost na to da, kada je posrijedi objašnjenje fenomena poput potresa, ne bi trebalo pridavati previše značaja Mjesecu i njegovu utjecaju na tu prirodnu katastrofu. Tvrde da je studija pokazala korelaciju, ali ne i dokaz za ovu pojavu, a poznato je da je glavni uzrok razornih potresa proces koji se događa duboko pod Zemljinom korom gdje dolazi do pomicanja tektonskih ploča čija je posljedica podrhtavanje Zemljine kore zbog oslobađanja velike količine energije. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se