Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Dolina posuda'

Misterij star 2.500 godina, čini se, nikada neće biti riješen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grad Phonsavan smješten 400 kilometara sjeveroistočno od Vientiane, glavnog grada Laosa - krije jedan veliki misterij.

Na području Phonsavana u Laosu, nalazi se 'dolina posuda', najimpresivnija megalitska atrakcija i kako primjećuje novinar BBC-a - područje gotovo pa lišeno turista. Jer za razliku od svojih susjeda Tajlanda i Vijetnama, turisti Laos ne doživljavaju, piše BBC.

Pročitajte i ovo Ilustracija UHIĆEN SUPRUG Obrat u slučaju nestale Srpkinje - u podrumu pronađeni jezivi dokazi, suprug je potrošio 420 eura na sredstva za čišćenje Ilustracija slučaj uzdrmao srbiju Misteriozan nestanak Beograđanke - krenula je na let za Washington, nije se nikad ukrcala: "Samo se molimo da bude sigurna"

A upravo se ondje nalazi 2.500 godina star misterij - 'dolina posuda', nepoznata većini posjetitelja. Radi se nekoliko tisuća kamenih urni nastalih u vrijeme željeznog doba. Posude su rasute na nekoliko stotina kvadratnih kilometara na području koje okružje Phonsavan.

Pojedine su posude visoke i do tri metra, a široke metar te teže više od nekoliko tona. U blizini urni također su pronađene ljudske kosti što daje otprilike uvid u to za što su one davnim stanovnicima mogle služiti.

No, koja je bila svrha kamenih posuda i tko ih je napravio, ostaje misterij. Zbog veličine kostiju pronađenih u blizini, pojedini arheolozi povezuju urne s prethistorijskim mjestima za sahranjivanje pripadnika davne civilizacije koja je putovala zaboravljenim kopnenim trgovačkim putem između rijeke Mekong i zaljeva Tonkin.

MISTERIJ NAPUŠTENOG BRODA Već 84 godine luta morima

Drugi vjeruju da su urne korištene u ranoj fazi pogrebnih obreda. U nju se, vjeruje se, stavljalo tijelo te ostavljalo unutra da se raspadne, a potom se odnosilo u krematorij ili na neku drugu lokaciju za pohranjivanje.

Nakon što se tijelo potpuno raspalo, ostaci su vraćeni u urnu, a u nju bi opet bilo stavljeno sljedeće tijelo, čime bi se ciklus ponavljao. Kamene urne imale su poklopce koji su stavljeni na vrh, dok se u njima raspadalo tijelo.

Ovo vjerovanje ima podršku u sličnim tradicionalnim praksama koje se koriste za članove kraljevskih obitelji.

Lokalno stanovništvo ima još uzbudljivije priče o misterioznim urnama. Neki kažu da su posude stvorene kako bi u njima fermentiralo rižino vino u svrhu pobjede skupine mitskih divova nad njihovim neprijateljima, a drugi kažu da se u posudama držao viski za žednog diva koji je živio u planinama iznad Phonsavana. Međutim, istina je da nitko ne zna tajnu koja se krije iza ovog davnog misterija.

Većina područja sadrži posude kojima javnost ne smije pristupiti: od 60 mjesta na kojima se nalaze, turisti smiju pristupiti samo sedam. Prvo mjesto, s više od 300 posuda i prirodnih špilja nudi najveći uvid u misterij.

Ranih 1930-ih, francuska geologinja i arheologinja Madeline Colani imala je teoriju da je pećina služila kao krematorij, gdje je nastajao pepeo koji je kasnije stavljan u posude. Njezina ideja povezana s davnim pogrebnim ritualima i nudila je objašnjenje za to gdje su tijela premještana nakon raspadanja. Dokazi iz špilje kao i dijelovi ljudskih kostiju podupiru ovu teoriju.

Ali lokalno stanovništvo negira tu mogućnost, vjerujući da je špilja bila pržionica u kojoj su nastajali razni predmeti od životinjske kože, gline, pijeska,

Phonsavan je smješten na području iznad kojeg su prelijetali američki vojni avioni za vrijeme vijetnamskog rata te je postalo mjesto neslužbenog odlagališta kazetnih bombi. Oko 80 milijuna tih bombi nije eksplodiralo po padu i tako opasno kontaminira to područje, a posjetitelji se moraju držati strogo označenog puta kada krenu u razgledavanje polja na kojima se nalaze urne.

Od 1964. godine, od zaostalih neeksplodiranih bombi, prema službenim podacima, poginulo je i ozlijeđeno 50.000 stanovnika Laosa. Iako se bombe čiste od 1994., tempom koji se to radi, trebat će barem stotinu godina da se područje potpuno raščisti.

Možda je upravo rat uklonio sve pokazatelje koji bi mogli dati dogovor na pitanje tko je i zašto podigao tisuće urni u Laosu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene