Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tako barem tvrde

Misterij Gagarinove smrti riješen nakon 40 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Misteriozna smrt ruskog kozmonauta i prvog čovjeka koji je poletio u svemir, Jurija Gagarina, napokon je riješena nakon punih 40 godina.

Tako barem tvrde nezavisni ruski istražitelji tvrde kako su otkrili ključne nove dokaze, koji pojašnjavaju okolnosti u kojima je Gagarin umro, u dobi od samo 34 godine života, 1968. godine. Njihovo izvješće navodi kako je za njegovu smrt kriva njegova panična reakcija u kokpitu mlažnjaka tipa MIG-15, za vrijeme rutinskog leta, nakon što je shvatio da mu curi zrak, piše Telegraph.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dovršena istraga Trovanje mineralnom: Policija otkrila što se dogodilo, prijavljene su dvije žene Privedeni ubojice Danke Ilić (2) Iz minute u minutu Osumnjičeni za Dankino ubojstvo dovedeni u tužiteljstvo pognutih glava i u lisicama, zgrada pod opsadom policije

Svoj je MIG usmjerio u toliko strmo poniranje, da se onesvijestio i srušio usred šume, ubivši sebe i kopilota. Igor Kuznjecov, umirovljeni pukovnik ruskih zračnih snaga, vjeruje kako će rezultati ove njegove istrage okončati dugogodišnje teorije zavjere oko Gagarinove smrti, koje su varirale, od toga da je letio pijan, do onih da je njegovu nesreću zapravo organizirao ljubomorni bivši sovjetski vođa Leonid Brežnjev.

Manjkava obuka i nedostatak medicinskog znanja

Kuznetsovu i njegovom timu stručnjaka trebalo je devet godina da prikupe sve činjenice oko okolnosti nesreće, koristeći se modernim tehnikama za istraživanje zrakoplovnih nesreća. Otkrili su kako su Gagarin i njegov kopilot shvatili da im kokpit nije bio hermetički zatvoren pa su se odlučili spustiti na sigurnije visine, s tri kilometra visine. Ipak, njihov mlažnjak prebrzo je ponirao, što je rezultiralo gubitkom svijesti Gagarina i njegovog trenera Vladimira Serjogina.

Medicinsko znanje iz tog doba nije bilo na današnjoj razini pa se nisu znale posljedice prebrzog poniranja zrakoplova, što objašnjava Gagarinovu reakciju i rizik. Kuznetsov dodaje kako je obuka za MIG-15 isto tako bila manjkava pa tako piloti nisu bili upućeni kako reagirati kad im kokpit nije hermetički zatvoren. 'Nitko zapravo ne zna što se dogodilo osim nas. Mi moramo reći našem narodu i svijetu pravi razlog smrti čovjeka koji je prvi poletio u svemir', zaključio je Kuznjecov.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene