448243
448243
448243
448243
448243

Šestero znanstvenika godinu dana uspješno provelo 'na Marsu'

  • , 29.08.2016., 10:44
  • Autor:
  • komentara

Međunarodna skupina znanstvenika u nedjelju je izašla iz izolacije nakon godinu dana provedenih u istraživačkoj postaji na Havajima koja je simulirala uvjete na Marsu.

 
 
 
 
Misija na Mars: Eksperiment na Havajima uspio, posada nakon godinu dana izašla na broju (Video: Reuters)
Misija na Mars: Eksperiment na Havajima uspio, posada nakon godinu dana izašla na broju (Video: Reuters)

Pozdravljeni s "dobrodošli nazad na Zemlju", tri žene i troje muškaraca izašlo je iz malene bijele kupole na havajskom vulkanu Mauna Loa, čiji krajolik podsjeća na Mars.

Kupola se nalazila na nadmorskoj visini od 2500 metara na kojoj ne rastu biljke, a šestero znanstvenika koji su sudjelovali u eksperimentu mogli su ju napustiti samo ako bi nosili svemirsko odijelo.

Eksperiment je dio dugoročnog cilja da se čovjek pošalje na Mars, te je dizajniran kako bi istražio bi li skupina ljudi mogla živjeti zajedno na malom prostoru duži period vremena, pod teškim uvjetima.

Najveći neprijatelj - dosada

"Ponesite nešto na čemu možete raditi", rekla je njemačka znanstvenica Christiane Heinicke nakon godinu dana na vulkanu.

"Jedan od najvećih neprijatelja je dosada", smatra Heinicke.

"Morate biti voljni i sposobni prilagoditi se drugima i raditi kompromise, a ako to ne možete, ne bi trebali tamo biti", dodala je.

Svaki znanstvenik je tijekom eksperimenta radio na nekom istraživačkom projektu, te učio kako preživjeti s ograničenim resursima i izbjegavati sukobe s kolegama u zatvorenom prostoru kupole.

Marsovska verzija Velikog brata

Komunikacija s vanjskim svijetom kasnila je 20 minuta, kao što bi to bio slučaj sa slanjem poruka s Marsa.

Stavljanje troje muškaraca i triju žena u malu kupolu na godinu dana nekima zvuči kao okrutni projekt Velikog Brata, no očekivan je veliki doprinos istraživanju svemira.

Ako se ostvari san mnogih država o slanju čovjeka na Crveni planet, samo putovanje trajalo bi godinu dana. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se