Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'To je fašistička izjava'

Ministar vanjskih poslova BiH o izjavi Ruže Tomašić: 'Prijetila i vrijeđala Srbe'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U priopćenju, koje je u srijedu medijima dostavljeno iz sjedišta Ministarstva vanjskih poslova BiH u Sarajevu, stoji kako ministar Crnadak drži da je Tomašić svojom izjavom prijetila Srbima i vrijeđala ih kao narod.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak nazvao je "fašističkom" izjavu hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Ruže Tomašić o Srbima u Hrvatskoj izrazivši istodobno najoštriju osudu tog istupa.

Pročitajte i ovo Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji Ilustracija Hrvatske elektroprivrede Stotine milijuna eura HEP potražuje 100 milijuna eura od Elektroprivrede Republike Srpske: Ukoliko ne dođe do dogovora slijedi arbitraža

U priopćenju, koje je u srijedu medijima dostavljeno iz sjedišta Ministarstva vanjskih poslova BiH u Sarajevu, stoji kako ministar Crnadak drži da je Tomašić svojom izjavom prijetila Srbima i vrijeđala ih kao narod.

Ruža Tomašić izabrana za predsjednicu Hrvatske konzervativne stranke

"Riječ je o fašističkoj izjavi kojom se jedan narod označava prljavim i kojom se ljudima prijeti samo zato što ne pripadaju jednom narodu", stoji u izjavi Crnadka, koji je ujedno visoki dužnosnik Partije demokratskog progresa (PDP), čiji je lider aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Ministar vanjskih poslova BiH drži da su stajališta hrvatske eurozastupnice ne samo šovinistička i uvredljiva, nego ujedno nanose ogromnu štetu europskoj ideji i procesu pomirenja u regiji.

"Posebice je opasno to što je Tomašić zastupnica u Europskom parlamentu, a ovakvi komentari samo potiču euroskeptike i protivnike pozitivnih procesa", stoji u izjavi šefa bosanskohercegovačke diplomacije.

Crnadak je izrazio uvjerenje kako će službene politike država zapadnog Balkana, uključujući Hrvatsku, te svih ostalih članica Europske unije biti snažnije od "mračne i prevladane politike" koju zastupa Ruža Tomašić.

IDS najoštrije osuđuje izjave Ruže Tomašić

IDS je u srijedu najoštrije osudio te neprimjerenim, neprihvatljivim i nedopustivim istupima javnog govora mržnje ocijenio poruke predsjednice Hrvatske konzervativne stranke i europarlamentarke Ruže Tomašić, koja je nedavno u Vukovaru govorila o "čišćenju" Srba.

"Izjava i ratnohuškačka retorika Ruže Tomašić neprihvatljive su i potpuno neprimjerene u svakom civiliziranom društvu. One se kose sa svim načelima modernog društva i nikako ne smiju biti prihvaćene kao legitiman politički stav", naveo je u priopćenju predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Izrazio je uvjerenje da građanke i građani Hrvatske u potpunosti odbacuju izjave Ruže Tomašić, koja je prije dva dana u Vukovaru rekla: "Neka oni mole Boga da mi ne počistimo svoje dvorište, jer ako mi počnemo čistiti svoje dvorište, imat će oni još jako puno Srba iz Hrvatske koji će morati ići u Srbiju. Oni drže ovu državu za blagajnu i samoposlugu, a ništa joj ne daju".

Miletić je rekao kako vjeruje i da hrvatski građani znaju dobro razlikovati domoljubne vrijednosti od netrpeljivosti prema sugrađanima drugih vjera i nacija. Naglasio je kako Hrvatska, kao najnovija članica EU, ima jedinstvenu priliku da se u Europi i u svijetu pokaže kao moderna država u kojoj se poštuju prava svih građana i nacionalnih manjina, te promoviraju vrijednosti poput suživota, tolerancije, multikulturalizma, ali i uvažavanja drugih i drugačijih.

"Ovo su vrijednosti na kojima se temelji Istra, a upravo ovih dana istarski gradovi slave 70. godišnjicu oslobođenja od fašizma, čije su posljedice bile takve da se sve trebalo graditi iz temelja", stoji u priopćenju.

Dodaje se kako će IDS uvijek ukazivati na opasnost takvih izjava, koje nastoje promijeniti današnje dosegnute demokratske vrijednosti, te stoga poziva Ružu Tomašić da povuče ovu izjavu i ispriča se svim građanima Hrvatske, posebice pripadnicima srpske nacionalne manjine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene