Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iznad Sarajeva

VIDEO Provokacija ili ...? Križ od 10 metara posvadio Srbe i Bošnjake

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podizanje improviziranog obilježja u obliku križa na padinama Trebevića iznad Sarajeva, postala je glavna predizborna tema u BiH. Srpske udruge koje su postavile križ tvrde da na taj način odaju počast stradalima. Bošnjačke stranke i mediji tvrde da je riječ o najobičnijoj provokaciji jer je s mjesta na kojem je postavljen improvizirani križ tijekom opsade napadano središte Sarajeva. Skupina mladića u nedjelju navečer je pokušala srušiti križ.

Deset metara visoki križ postavili su predstavnici boračkih organizacija Republike Srpske, jer na taj način, kažu žele obilježiti stradanje više od šest tisuća ubijenih Srba tijekom rata u Sarajevu. Improvizirani križ je privremeno rješenje dok se ne postavi trajni spomenik s imenima svih ubijenih. U uredu visokog predstavnika međunarodne zajednice kažu da je riječ o predizbornoj provokaciji.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik - 3 Dizanje tenzija Dodik ne odustaje od prijetnji odcjepljenjem: ''Republika Srpska mentalno je integrirana sa Srbijom'' Milorad Dodik suđenje prekinuto Dodikov cirkus na sudu, sipao uvrede: "Sklonite Schmidta, Murphyja i ta sranja"

'Vjerski simboli ne smiju se koristiti kako bi se stvarala međunacionalna napetost. Štoviše vjerske zajednice i organizacije trebaju raditi na pomirenju. Ovo što se desilo na Zlatištu je neprihvatljivo', rekao je glasnogovornik OHR-a Eldar Subašić.

Milorad Dodik i njegova stranka SNSD pozdravljaju ovaj potez jer se kako kažu žrtvama mora odati počast. Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić podsjeća na predizbornu kampanju u kojoj se manipulira svime pa i vjerskim osjećajima. "Mora se znati da iza ovoga stoje Milorad Dodik i njegova politička elita koja i na taj način pokušava u RS-u poboljšati svoj politički rejting", nadodao je gradonačelnik.

Žestoke reakcije u Sarajevu u nedjelju navečer dobile su nastavak. Skupina mladića pokušala je srušiti križ.

'Ideološki simboli ne mogu biti simboli mira'

'Policijski službenici su izašli na lice mjesta gdje su zatekli dva vozila i pet lica koja su užetom pokušavali oboriti vjerski simbol. Navedena lica od kojih je jedno maloljetno, pozvani su da se jave u službene prostorije MUP-a', kazala je Danka Tešić, glasnogovornica CJB Istočno Sarajevo.

Nakon saslušanja u policiji, svi su pušteni jer je utvrđeno kako u njihovom postupku nema elemenata kaznenog djela. Podsjetimo, opći izbori u BIH se održavaju 12 listopada. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene