Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novinar u IS-u

'To je najbrutalniji i najopasniji neprijatelj kojeg sam vidio. Mislim da ih nitko ne može zaustaviti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vratio sam se vrlo pesimističan, rekao je njemački noviar koji je imao rijetku priliku posjetiti teritorij pod kontrolom Islamske države.

Njemački novinar koji je imao rijetku priliku posjetiti teritorij pod kontrolom Islamske države rekao je da je ta skupina brutalnija, jača i čvršća nego što je očekivao.

Pročitajte i ovo Premijer na sastanku u Sarajevu Službeni posjet Plenković se nije pojavio na sastanku s članovima Predsjedništva BiH: Mediji su potez protumačili kao čin nepoštovanja Ilustracija Vojska pravde Što je Džaiš al-Adl, militantna skupina zbog koje su se sukobili Iran i Pakistan?

Juergen Todenhoefer proveo je šest dana u iračkom gradu Mosulu, koji je u rukama IS-a. Do tamo je stigao preko sirijske Rake, administrativnog središta kalifata IS-a.

U razgovoru za BBC rekao je da su borci IS-a visoko motivirani i podržavaju brutalnost svoje grupe. Dodaje da ih njihova raspršenost čini teškom metom za zračne udare.

Todenhoefer je jedini autsajder koji je ušao tako duboko u teritorij IS-a i vratio se. A pošto su militanti dekapitirali nekoliko zapadnjaka, učinio je to pod zastrašujućim rizikom.

Jezidske žene u zatočeništvu se radije ubijaju nego udaju za pripadnike Islamske države

U Mosulu se uvjerio kako IS nameće svoju ekstremnu verziju sunitskog islama. Grad je oblijepljen plakatima kojima se muškarci poučavaju koji su pravilni položaji za molitvu, a ženama tumači što smiju odjenuti. Fotografije na reklamnim panoima su zacrnjene, a displeji na knjižarama sada emitiraju vjerske pamflete.

Putem je sreo mlade džihadiste iz mnogih zemalja, uključujući Britaniju, SAD, Švedsku te Trinidad i Tobago.

Kaže da je bio zapanjen koliko su gorljivi u brutalnosti i razinom ambicije da provedu 'religiozno čišćenje' i prošire svoj teritorij.

'Takav zanos nisam nikada vidio u ratnim zonama', rekao je Todenhoefer razgovarajući s BBC-jem u Muenchenu.

Preokret u Islamskoj državi - Počeli su se međusobno ubijati!

'Tako su samouvjereni, puni su samopouzdanja. Početkom godine malobrojni su znali za IS, a oni su dosad osvojili teritorij veličine Ujedinjenog Kraljevstva.'

Materijal koji je snimio pokazuje skupinu vrlo zauzetu učvršćivanjem svoje birokracije i relativno netaknutu prijetnjom zračnim udarima. 'Dojma sam da su htjeli pokazati da Islamska država funkcionira', rekao je Todenhoefer. Dodaje da na površini život u Mosulu izgleda normalnije nego što bi se očekivalo. Ali svi kršćani i šijiti odavno su napustili grad.

Sretan što se uopće vratio

Džihadisti su u Mosulu uveli svoj pravni sustav. U sudnicama vise zastave IS-a, a njihova policija provodi stroge islamske zakone, iako je lokalni policijski zapovjednik Todenhoeferu rekao da više nema toliko potrebe za strogim kaznama. Strah je iznimno moćno sredstvo odvraćanja.

Kaže kako mu se čini da je IS jači na području koje kontrolira u Iraku nego u Siriji. 'To je najbrutalniji i najopasniji neprijatelj kojeg sam vidio u životu. Mislim da ih nitko ne može zaustaviti. Samo Arapi mogu. Vratio sam se vrlo pesimističan', rekao je Todenhoefer.

Todenhoefer je sretan što se uopće vratio, iako je mjesecima, preko posredništva jednog njemačkog džihadista, pregovarao o dopuštenju da dođe na teritorij IS-a. Dobio je i sa sobom nosio posebnu propusnicu "ureda kalifata" koja ga je zaštitila u nekoliko navrata. "Bilo je situacija kada sam bio zabrinut da će se predomisliti", kaže.

Kad je prošao granicu s Turskom na povratku "osjetio je nevjerojatnu sreću i shvatio da je nosio tone tereta na ramenima". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene