Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pence na konferenciji

"Došlo je vrijeme": Trump postavio uvjete saveznicima, tiču se i Hrvatske, Merkel odmah odgovorila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mike Pence, američki potpredsjednik, izjavio je u subotu u Muenchenu da će Sjedinjene Države biti "nepokolebljive" u potpori NATO-u i držati Rusiju odgovornom za stanje u Ukrajini.

Mike Pence umirio je tako europske saveznike zabrinute izjavama predsjednika Donalda Trumpa da je NATO "zastario" i da kani poboljšati odnose s Moskvom.

Pročitajte i ovo Vojna vježba NATO-a na Kosovu Sporna lista od 2 posto Popis zemalja koje su za Trumpa "delinkventi" i kojima bi uskratio vojnu pomoć - da može: Provjerite u kojoj situaciji je Hrvatska Donald Trump plati pa ćeš dobiti Trump nakon bijesnih reakcija NATO-a: "Učinio sam Savez jakim dok sam bio predsjednik"

"Predsjednik Trump vam poručuje: SAD će biti čvrst u potpori Savezu", rekao je Pence europskim čelnicima okupljenima na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu.

"I danas i uvijek SAD će biti vaš najveći saveznik. Trump i američki narod potpuno su predani našoj transatlanskoj uniji", dodao je Pence pred brojnim svjetskim i europskim čelnicima, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Ipak, drugi čovjek SAD-a ustrajao je u tome da europski saveznici moraju povećati izdvajanje za obranu do ciljanih dva posto BDP-a.

"SAD očekuje od saveznika da s riječi prijeđu na djela. Došlo je vrijeme da se učini više", poručio je američki potpredsjednik.

Osim SAD-a, samo četiri članice Saveza ispunjavaju cilj postavljen na summitu u Walesu 2016. "Neuspjeh u ostvarivanju toga cilja podriva našu kolektivnu obranu", upozorio je Pence.

Iznoseći vanjskopolitičku i sigurnosnu strategiju nove američke administracije, Pence je rekao da Washington "i dalje Rusiju drži odgovornom" u pogledu Ukrajine, iako Trump pokušava s njome naći "novi zajednički jezik".

Moskva mora poštivati sporazum o primirju iz Minska i prestati s vojnim operacijama na istoku Ukrajine, istaknuo je Pence.

Također je rekao da će SAD učiniti sve da se Iran nikada ne domogne nuklearnog naoružanja, iako je nakon sporazuma sa svjetskim silama 2015. "oslobodio kapacitete" za to.

"Pod Trumpovim vodstvom, SAD je potpuno predan tome da Iran nikada ne dođe u posjed oružja kojim bi mogao prijetiti našim saveznicima u regiji, osobito Izraelu", naglasio je Pence.

Trump je nedavno naredio vojsci da izradi plan za pobjedu nad Islamskom državom (IS) koju je Pence nazvao najgorom od svih terorističkih skupina čija zvjerstva nisu viđena od srednjeg vijeka.

"SAD će se neumorno boriti da ih pošalje u ropotarnicu prošlosti, tamo gdje i pripadaju", rekao je Pence.

Merkel: NATO je nužan radi ruske agresije i globalnog terorizma

NATO je u interesu Njemačke i Europe, ali i u interesu SAD-a, izjavila je u subotu u Muenchenu njemačka kancelarka Angela Merkel i dodala da je transatlanski savez nužan kako bi se zaustavila ruska agresija i pobijedio globalni terorizam.

"Glavno je pitanje jesmo li sposobni djelovati usklađeno ili ćemo ponovno upasti u uskogrudne politike", rekla je Merkel očito aludirajući na geslo novog američkog predsjednika Donalda Trumpa "Amerika na prvom mjestu".

"Svijetom ne može upravljati jedna sila... Pozivam vas da se držimo zajedno i stvorimo bolji svijet", apelirala je kancelarka na okupljene svjetske čelnike, uključujući američkog potpredsjednika Mikea Pencea.

Istaknula je da se Europljani ne mogu sami boriti protiv međunarodnog terorizma i da trebaju "snagu SAD-a" radi zaštite svojih granica.

"No, dio te koalicije moraju biti i muslimanske zemlje koje jedine mogu uvjeriti svoje građane da nije problem u islamu kao takvom, nego u islamu shvaćenom na nasilan način", rekla je Merkel.

Prva žena najvećeg europskog gospodarstva i jednog od najvećih saveznika u NATO-u obećala je da će Berlin ispuniti cilj od dva posto BDP-a za obranu. "Učinit ćemo sve da ispunimo to obećanje", rekla je predsjednica vlade Njemačke koja na vojsku trenutno troši 1,2 posto BDP-a.

Merkel se ponovno zauzela za uspostavu europskih obrambenih snaga koje ne bi bili konkurencija NATO-u, nego bi s njime bile kompatibilne.

"EU je u teškoj situaciji, uskoro nas neće biti 28, ali nas preostalih 27 moramo uvjeriti naše građane da smo u stanju osigurati vanjske granice i unutarnju sigurnost", rekla je.

Govoreći o Rusiji, kancelarka kaže da Europa 25 godina nije uspjela uspostaviti trajno stabilne odnose s Moskvom, ali da je to cilj od kojega neće odustati.

Dodala je da je razočarana što se sporazum iz Minska o Ukrajini ne primjenjuje, ali on ostaje kanal za komunikaciju s Moskvom koja je, ponovila je Merkel, pripojenjem Krima 2014. i potporom separatistima na istoku Ukrajine prekršila međunarodno pravo.

"Neću se nikada prestati zauzimati za bolje odnose s Rusijom. Imamo zajednički interes u borbi protiv terorizma i na tome trebamo predanije raditi", istaknula je Merkel.

Upitana što misli o napadima Trumpove administracije na pojedine medije, Merkel je rekla da je sloboda medija jedan od temelja demokracije. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene