Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grabar-Kitarović

"Miješanje Rusije u JI Europe prijetnja je proširenju EU-a i NATO-a"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u četvrtak u Munchenu da je miješanje nekih zemalja, posebno Rusije, prijetnja integracijama zemalja jugoistočne Europe u EU i NATO.

Sigurnosnu konferenciju u Münchenu prati i reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak, koji izvještava o najnovijem razvoju događaja s te konferencije.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin scenarij koji nitko ne želi Putin na krilima pobjede: "Svima je jasno da će ovo biti samo jedan korak od trećeg svjetskog rata" Sergej Lavrov Pozvao na oslobađanje svih talaca "To je izravna prijetnja međunarodnom miru": Lavrov oštro osudio napade Britanije i SAD-a

Njezina izjava uslijedila je uoči skorog susreta s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom i nakon što je nedavno rekla da Moskvu vidi kao partnera u stabiliziranju prilika u tom dijelu Starog kontinenta.

"Euroatlantske integracije na meti su nekih zemalja koje se u to nelegitimno miješaju", rekla je Grabar-Kitarović na međunarodnom skupu o Balkanu, uoči početka sigurnosne konferencije u Muenchenu.

Ocijenila je da su EU i NATO izgubili interes za jugoistočnu Europu, pa su oživjele stare nacionalističke i ekspanzionističke vizije, ojačao radikalni islamizam i "generalno uključenost trećih zemalja, posebno Rusije".

"Hrvatska snažno podupire proširenje EU-a i NATO-a, ali i suverenu volju drugih da sami biraju svoje saveznike", rekla je predsjednica.

"Ono što ne toleriramo je miješanje drugih država u donošenje odluka što se događa u nekim susjednim državama", istaknula je spomenuvši kao primjer Crnu Goru. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene