452851
452851
452851
452851
452851

SAD I SLUŽBENO OPTUŽILE RUSIJU 'Krađe i razotkrivanja imale su za namjeru omesti američki izborni proces'

  • , 07.10.2016., 22:55
  • Autor:
  • komentara

SAD su u petak i službeno optužile Rusiju za hakiranje e-mailova Demokratskog nacionalnog odbora (DNC) te da je na taj način izravno pokušala omesti nadolazeće predsjedničke izbore u Americi.

 
 
 
 
Vladimir Putin (Foto: Getty)
Vladimir Putin (Foto: Getty)

"Vjerujemo s obzirom na veličinu i osjetljivost tih napada, da su jedino najviši ruski dužnosnici mogli odobriti takve aktivnosti", stoji u zajedničkom priopćenju direktora američke Nacionalne obavještajne službe i Ministarstva domovisnke sigurnosti.

"Te krađe i razotkrivanja imale su za namjeru omesti američki izborni proces. Takve aktivnosti nisu novost za Moskvu. Rusi su koristili slične taktike i tehnike diljem Europe i Euroazije, primjerice, kako bi utjecali na javno mijenje na tim područjima", stoji nadalje u priopćenju, koje prenosi agencija AP.

Podsjetimo, Rusija je već ranije na indicije da je umješana u navedeno hakiranje -email poruka DNC-a reagirala na način da je odbacila sve indicije i bilo kakvu umješanost.

Obavještajni dužnosnici tvrde da su neke države iskusile skeniranja ili snimanja njihovog izbornog sustava te da je to u većini slučajeva dolazilo sa servera koji su smješteni u Rusiji. Ipak, američki obavještajci su priopćenjem stali tek korak od direktne optužbe prema Kremlju.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se