Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragedije u Sredozemlju

Izvlačenje tijela postalo je poput izvlačenja ribe: "Prvi put sam se uplašio, a onda sam se naviknuo"

Tuniški ribari
Tuniški ribari Foto: Afp
Kako se povećava broj migranata koji preko pokušavaju doći do Europe, tako raste i broj mrtvih u Sredozemlju. Njihova tijela sve su češća pojava u mrežama ribara na sjeveru Afrike.

Ribar Oussama Dabbebi iz Tunisa svoje mreže počinje izvlačiti s prvim zrakama sunca. No u posljednje vrijeme njegov je ulov drugačiji nego inače.

"Umjesto ribe nekada izvlačim trupla. Prvi put sam se uplašio, onda sam se malo-pomalo naviknuo. Nakon nekog vremena izvlačenje tijela postalo je poput izvlačenja ribe. Nedavno sam u tri dana izvukao 15 osoba", rekao je.

"Jednom sam našao tijelo bebe. Kako beba može biti kriva i za što? Plakao sam. Drugačije je s odraslima jer su oni neko vrijeme živjeli, ali beba nije vidjela ništa od života", dodao je ribar za BBC.

Pročitajte i ovo MUP Srbije Poručio i što traži Objavljene fotografije i detalji s mjesta otmice kosovskih policajaca: Sjedili su za stolom i ručali, a onda ih je okružilo 15 osoba

Dabbebi je s deset godina počeo loviti ribe u vodama u blizini tuniškog grada Sfaxa. Tada je bio samo jedan od mnogih ribara, a danas ih je malo jer je većina svoje brodove prodala krijumčarima ljudi.

"Mnogo su mi puta ponudili nevjerojatne količine novca za brod. Svaki put sam odbio jer si nikada ne bih oprostio kada bi se zbog mog broda netko utopio", objasnio je.

Pročitajte i ovo Potraga za podmornicom - 3 Manjak uvjeta Jedino mjesto za sjedenje je WC odijeljen samo zavjesom: Unutrašnjost podmornice nije predviđena za dulji boravak

Prema podacima agencije za izbjeglice Ujedinjenih naroda, oko 24.000 ljudi od siječnja do travnja ove godine napustilo je obalu Tunisa i stiglo u Italiju. Tunis je postao jedna od glavnih polaznih točaka migranata koji pokušavaju doći do Europe.

Mnogi, međutim, na svoje odredište nikada neće stići. Na rubnim dijelovima Sfaxa već su iskopani grobovi za ljude koji će svoje živote tek izgubiti u Sredozemlju, a planira se izgradnja novog groblja namijenjenog samo migrantima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene