Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UN-ova misija

Stravični ratni zločini protiv migranata u Libiji: Sustavno su mučeni, sumnja se i da su podvrgnuti seksualnom ropstvu

Migranti u Libiji i odgovornost EU (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Migranti u Libiji i odgovornost EU (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr
UN-ova misija za utvrđivanje činjenica o Libiji objavila je u ponedjeljak da postoje osnovani temelji za vjerovanje da su počinjeni ratni zločini i zločini protiv čovječnosti, uključujući one protiv migranata, te dodala da će proslijediti dokaze Međunarodnom kaznenom sudu (ICC).

Misija, zadužena za provođenje istrage zlostavljanja u sjevernoafričkoj zemlji od 2016., navela je u svojem konačnom izvješću podnesenom Vijeću za ljudska prava u Ženevi da su prekršaje počinile i državne sigurnosne snage i naoružane skupine.

Pročitajte i ovo Ilustracija još jedan potonuli brod Očaj u Sredozemlju: Najmanje 29 migranata utopilo se nakon prevrtanja čamaca

Migranti, od kojih tisuće njih pokušavaju proći kroz zemlju svake godine, bili su posebno na meti, a tim od tri neovisna istražitelja pronašao je "neosporne dokaze" da su bili sustavno mučeni.

Pročitajte i ovo Ilustracija - migranti na Lampedusi Više od 30 nestalih Nova tragedija na Mediteranu: Potonuo brod s migrantima, plovio je iz Tunisa prema Europi

Postoji i osnovana sumnja da su bili podvrgnuti seksualnom ropstvu, navodi se u izvješću.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene