Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Michelle Obama govorila o privatnoj strani supruga Baracka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U emotivnom istupu koji je izmamio suze većem broju ženskih delegata, koje su inače većina na konvenciji, Michelle Obama nije otvarala političke teme, spominjući samo ovlaš američko povlačenje iz Iraka, oporavak gospodarstva i reformu zdravstva.

Michelle Obama održala je jučer navečer glavni govor prvog dana Nacionalne demokratske konvencije u Denveru, u kojem je naglasila svoju ljubav za Ameriku i nastojala portretirati svog supruga Baracka kao običnog čovjeka koji će biti "izvanredan predsjednik" SAD-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jednotjedna turneja Obama stigao u Irsku: Najvažniji dio posjeta traganje za precima Slika nije dostupna Slabija prodaja knjiga Bračni par Obama lani zaradio samo 9,25 milijuna kuna

"Došla sam ovdje kao supruga koja voli svoga muža i vjeruje da će on biti izvanredan predsjednik", rekla je Michelle u opuštenom nastupu, u kojem je govorila o svom odrastanju, školovanju, podršci roditelja, bliskosti s ocem, ljubavi za supruga i kćerke, trudeći se ostaviti dojam tople i jednostavne osobe, koja je prošla težak životni put.

"Svi smo mi vođeni jednostavnim vjerovanjem da svijet kakav jest nije dovoljan, da imamo obvezu boriti za svijet kakav bi trebao biti", kazala je Michelle Obama.

>> Nacionalna demokratska konvencija: Velika očekivanja i izazovi za Baracka Obamu

"To je nit koja povezuje naša srca. To je nit koja prolazi kroz moje putovanje, i Barackovo putovanje i mnoga druga putovanja koja su nas dovela večeras ovdje, gdje se sadašnja povijest susreće s novom plimom nade", dodala je.

"Vidite, zato volim ovu zemlju", naglasila je Michelle Obama, uzvraćajući time na kritike republikanaca koji joj zbog nekih ranijih spornih izjava, stalno spočitavaju manjak domoljublja.

"Mislim da je to bio izvrstan govor, ne bih ništa uklonio iz njega. To je govor koji služi ciljevima Obamine kampanje", ocijenio je za CNN Tucker Bounds, glasnogovornik kampanje republikanca Johna McCaina.

Konzervativni komentator Ben Stein ocijenio je za istu TV mrežu da je govor obilovao klišeima i nije donio ništa novo, jer ionako "mnogi ljudi imaju bolesne očeve i brižne majke, i djecu, a i lojalni su supružnicima".

Sudionicima konvencije video vezom iz Kansas Citya kratko se obratio i Barack Obama, čiji je govor predviđen za četvrtak na lokalnom stadionu, pred 80.000 ljudi.

Na konvenciji će u utorak glavni govornik biti senatorica i bivša prva dama SAD-a Hillary Clinton, suparnica Obame u predizborima, kojoj je Michelle Obama u govoru odala priznanje za "18 milijuna pukotina u staklenom plafonu", aludirajući na broj glasova koji je dobila u borbi za predsjedničku kandidaturu demokrata, kao prva žena koja je došla nadomak njezinu osvajanju.

Bolesni Ted Kennedy govorio na demokratskoj konvenciji 

Američki senator Edward Kennedy, koji se liječi od tumora na mozgu u kratkom, ali dojmljivom govoru na Nacionalnoj demokratskoj konvenciji u Denveru, ponovio snažnu potporu i vjeru u izbor Baracka Obame za novog predsjednika SAD-a.

"Došao sam večeras ovamo da promijenimo Ameriku, da obnovimo njezinu budućnost, da se uzdignemo do naših najboljih ideala i da izaberemo Baracka Obamu za predsjednika Sjedinjenih Država", rekao je 76-godišnji senator. 

Kennedy je kazao kako je ovo "vrijeme za pobjedu, za izbor Obame", te kako je to za njega osobno "sezona nade...nove nade" da će se ostvariti njegova životna želja i da će svi Amerikanci "na istoku, zapadu, jugu i sjeveru...stari i mladi" dobiti pristojno zdravstveno osiguranje.

Uvođenje univerzalnog zdravstvenog osiguranja jedan je od ključnih elemenata Obamine predizborne platforme.

Predsjednica Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi prethodno je održala šablonski konvencijski govor, ističući pravilne političke procjene Baracka Obame i pogrešne njegova republikanskog protivnika Johna McCaina pri ranijim glasanjima u Senatu. Ovacije je doživjela jedino pri spominjanju Hillary Clinton, od njezinih pristaša, što ju je nagnalo da kasnije izjavi kako "nije produktivno valjati se u svemu tome", odnosno natjecati se nakon odluke o pobjedniku.

"Nominacija je odlučena, imamo potpredsjednika, radit ćemo zajedno i ići naprijed", rekla je Pelosi.

Novinare je kritizirala zbog usredotočenosti na sukob pristaša Obame i Clinton, koji je, po njoj, stvar prošlosti.

Za iskustvo 72-godišnjeg senatora McCaina, koje se ističe kao njegova ključna prednost pred neiskusnim 47-godišnjim Obamom, Pelosi je rekla kako "McCain ima iskustva u tome kako biti u krivu".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene