Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jednotjedna turneja

Obama stigao u Irsku: Najvažniji dio posjeta traganje za precima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama započeo je jednotjednu europsku turneju u Irskoj, gdje će krenuti tragom jednog od svojih predaka.

Obama bi trebao razgovarati s irskom kolegicom Mary McAleese te premijerom Endom Kennyjem, u trenutku kad Irska prolazi kroz tešku gospodarsku krizu.

Najvažnija točka 24-satnog posjeta otoku bit će posjet američkog predsjednika i njegove supruge Michelle malenom selu Moneygall, odakle potječe njegov praprapradjed Falmouth Kearney.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednikove brige Obama priznao što ga muči: 'Ona je tako lijepa i uvijek sam na sto muka' Slika nije dostupna Traži transparentnost Pogledajte što je zapravo Trumpova 'velika vijest' o Obami

>> Obama poručio teroristima neka se pripaze

Za tu je priliku irsko mjestašce, smješteno 230 km jugozapadno od Dublina, prošlo kroz nužno uljepšavanje. Pozivnice za taj povijesni posjet ograničene su na 350 stanovnika Moneygalla i okolnih farmi. U prvom redu sretnika bit će predsjednikov udaljeni rođak, 26-godišnji računovođa Henry Healy.

Posjet ne bi trebao trajati duže od sat vremena, ali će nesumnjivo biti nabijen emocijama. Po povratku u Dublin predsjednik Obama trebao bi održati govor na otvorenom na stepenicama Irske banke, u središtu Dublina, gdje se očekuje više desetaka tisuća osoba.

Nakon Dublina, Obama odlazi u trodnevni posjet Londonu tijekom kojega će biti smješten u Buckinghamskoj palači.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene