Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sveobuhvatni plan

Merkel i Sarkozy: Imamo konačan odgovor na krizu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nicolas Sarkozy i Angela Merkel izjavili su da su se potpuno usuglasili te su obećali odgovor na krizu.

Francuski predsjednik i njemačka kancelarka obećali su u nedjelju u Berlinu da će do kraja listopada predstaviti sveobuhvatni plan za rješavanje dužničke krize u eurozoni, istaknuvši svoje jedinstveno stajalište u vezi s potporom bankama.

Pročitajte i ovo Ilustracija ZA DNEVNIK NOVE TV Jesu li se poslovni subjekti doista pripremili za konverziju? Iz HNB-a otkrili koliko je startnih paketa s eurima otkupljeno prije 1. siječnja Olaf Scholz STRES BEZ PRESEDANA Naslijedio je Mutti i preživio galopirajuću ekonomsku krizu, rat i nezadovoljne partnere: "Još se pokušava snaći, ali nema njezino iskustvo"

Sarkozy je obećao 'konačan, globalan i brz odgovor do kraja mjeseca' kako bi 'Europa došla na G20 jedinstvena i s riješenim problemima'. Francuska u 2011. predsjeda skupinom G20 koja okuplja najbogatije zemlje svijeta i najveća brzorastuća tržišta. Sastanak na vrhu G20 održat će se 3. i 4. studenoga u Cannesu na jugoistoku Francuske.

U času kada kriza duga, osobito grčkog, prijeti da će se prometnuti u bankarsku krizu, Merkel je ustvrdila da su Pariz i Berlin 'odlučni učiniti sve kako bi dokapitalizirali banke i tako osigurali zajmove za gospodarstvo'. Sarkozy je rekao da su se dvije zemlje 'potpuno usuglasile' o tom pitanju, premda mediji pišu kako među njima postoje razlike. 'Nema uspješnog gospodarstva bez stabilnih i pouzdanih banaka', kazao je Sarkozy.

Čini se da Francuska i Njemačka zadnjih dana različito gledaju na oblike eventualnog korištenja državnog novca za pomoć najslabijim ustanovama. Pariz daje prednost korištenju Fonda za europsku pomoć (EFSF), a Berlin se zauzima poglavito za nacionalna rješenja. Istaknuvši u više navrata svoje jedinstveno stajalište o raznim aspektima financijske krize, dvoje čelnika nije u nedjelju dalo nikakve konkretne informacije. Predložili su 'bitne izmjene' u europskim ugovorima u smislu veće 'integracije eurozone', ne navodeći druge pojedinosti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene