Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vade novce ispod madraca

Španjolska: Bankama smanjen rejting, sela vraćaju pezetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među bankama kojima je smanjen rejting su i Banco Santander i Banco Bilbao Vizcaya Argentaria.

Agencija za ocjenu kreditne sposobnosti Standard & Poor's smanjila je rejting 13 španjolskih banaka, mjesec dana nakon što je smanjila rejting Španjolskoj s AA- na A, prenosi Bloomberg.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraživanje Eurostata Izašli podaci o najdugovječnijim stanovnicima Europske unije: Pogledajte gdje se na ljestvici nalaze Hrvati Uhićeni Srbi u Španjolskoj akcija u Španjolskoj VIDEO Pogledajte kako je pao jedan od najtraženijih srpskih mafijaša: "Bili su vezani, a u kući je bilo puno krvi"

Među bankama kojima je smanjen rejting su i Banco Santander, koji je pao s AA- na A+, te Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, koji je pao s A+ na A. Osim 13 banaka kojima je smanjen rejting, još su dvije banke dobile nove, negativne ocjene. Tako je banci Barclays S. A. prognoza pogoršana sa stabilne na negativnu, dok je ostala na istom rejtingu, A. Kuxtabank je pak dobila novi rejting, BBB, uz negativnu prognozu.

>> Novi šok za eurozonu: Fitch srušio kreditni rejting šest zemalja

Španjolsko selo vratilo pezetu kao službenu valutu

Očajni stanovnici jednog španjolskog sela dosjetili su se kako stati na kraj gospodarskoj krizi pa su kao sredstvo plaćanja, umjesto omraženog eura, počeli koristiti stare pezete.

Kako prenosi Daily mail, žitelji Villamayora de Santiaga, sela koje se nalazi 150 kilometara južno od Madrida, odlučili su na svjetlo dana iznijeti pezete koje su prije deset godina, odnosno kad ih je euro zamijenio kao službenu valuta, brižljivo spremili pod svoje madrace. Potez je to koji je, uz nostalgiju za prošlim vremenima, uzrokovala i izrazito visoka razina nezaposlenosti koja u toj regiji premašuje nacionalni prosjek. Naime, čak je trećina stanovnika sela, odnosno njih 2.500, bez posla.

Od siječnja je 30-ak poslovnjaka kao sredstvo plaćanja počelo prihvaćati i pezete, a ta se riskantna odluka pokazala izvrsnim potezom. Stanovnici su posegnuli za zalihama stare nacionalne valute te su u mjesec dana potrošili pezete u protuvrijednosti 6.000 eura. Vjeruje se kako bi odvažnost ovih seljana mogla potaknuti ostale Španjolce na sličan potez. Procjenjuje se da su španjolski građani sačuvali pezete koji danas dosežu vrijednost od 1.7 milijardi eura.

Plaćanje pezetima mogućnost je koje se Španjolska nikad nije odrekla budući da Državna banka nije odredila krajnji rok za predaju starog novca pa se on i danas, bez ikakvih problema, može zamijeniti za eure. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene