Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki izazov integracije

Merkel zbog izbjegličke krize priziva duh njemačkog ujedinjenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel podsjetila je u subotu na osjećaj koji je vladao Njemačkom u trenutku njezina ujedinjenja 1990., ocijenivši da bi to danas moglo pomoći zemlji da se nosi s velikim izazovom integracije izbjeglica s Bliskog istoka.

"Njemačko jedinstvo bilo je naravno jako posebno. Ne može ga se lako usporediti s današnjim izbjegličkim valom", kazala je Merkel u tjednom obraćanju javnosti, u povodu skorog obilježavanja 25 godina njemačkog ujedinjenja 3. listopada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Apel njemačke kancelarke Angela Merkel o Pegidi: Ne slijedite one koji nose mržnju u srcu Slika nije dostupna Spremni za suradnju Angela Merkel će pomoći Turskoj u ubrzavanju pregovora s EU-om

"Tada smo pokazali da smo suočeni s određenim razvojem situacije imali snage nositi se s time", kazala je, podsjetivši da će integracija migranata koji masovno dolaze u Njemačku zahtijevati velike napore.

NOVO ŽARIŠTE Izbjeglice masovno prelaze granicu kod Strošinaca, Ostojić: Horgoš se ne koristi, sve je bila predstava

"No taj općeniti osjećaj, kada je pred vama velika zadaća i da tada možete uspjeti, toga se, mislim, možemo lako prisjetiti", kazala je.

"To čine mnogi koji su se danas angažirali (...) Prihvaćaju svoju zadaću s tim mislima: želimo uspjeti i možemo uspjeti."

Njemačka ove godine očekuje 800.000 do milijun tražitelja azila, dok ih je 2014. primila 200.000. Od siječnja do kraja srpnja, azil je u Njemačkoj zatražilo 256.938 ljudi, od kojih 55.587 iz Sirije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene