Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apel njemačke kancelarke

Angela Merkel o Pegidi: Ne slijedite one koji nose mržnju u srcu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je u ponedjeljak poziv svojim sunarodnjacima da ne slijede one koji nose mržnju u srcu, aludirajući na veliku manifestaciju koju u ponedjeljak organizira islamofobni pokret Pegida, rekao je kancelarkin glasnogovornik.

"Kancelarka se već u govoru prigodom Nove 2015. godine izjasnila o tim manifestacijama i pozvala da se ne slijedi ljude pune predrasuda i mržnje u srcu", citirao je kancelarku glasnogovornik Steffen Seibert na redovnoj konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zabrinuta kancelarka TEŠKE RIJEČI Merkel izjavila što bi vrlo lako moglo dovesti do rata na Balkanu Slika nije dostupna Spremni za suradnju Angela Merkel će pomoći Turskoj u ubrzavanju pregovora s EU-om

Islamofobni i protuimigrantski pokret Pegida predviđa za ponedjeljak navečer, na prvu obljetnicu svojeg osnivanja, veliki skup u Dresdenu u trenutku kada kancelarkina otvorena politika prema migrantima doživljava kritike i iz njezinih vlastitih konzerativnih redova.

Pegida posljednjih tjedana ponovo okuplja tisuće protivnika prihvata stotina tisuća migranata u Njemačkoj. Govor Pegide se bitno radikalizirao prema strancima, ali i prema njemačkim čelnicima koje redovno nazivaju izdajicama.

U SRBIJI 10 TISUĆA MIGRANATA 'To je kao velika rijeka ljudi i ako zaustavite njezin tok, negdje će doći do poplave'

Posljednjih tjedan dana prosvjednici su nosili vješala za Merkel i njezinog zamjenika Sigmara Gabriela, o čemu je pokrenuta istraga.

To je "dobar primjer kako agresivnost organizatora raste. Obavještajne službe, federalna država i regionalne države pomno prate događaje", rekao je glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova Johannes Dimroth.

U Njemačkoj je zabilježen veći broj rasističkih napada, posebice na centre za prihvat izbjeglica.

Zemlja je u subotu bila šokirana rasističkim napadom na Henirette Reker, koja je u nedjelju izabrana za gradonačelnicu Koelna. Prosvjedi protiv Pegide su također predviđeni u ponedjeljak navečer u Dresdenu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene