449103
449103
449103
449103
449103

PLJUŠTE KRITIKE NA RAČUN ANGELE MERKEL Preuzela je odgovornost za poraz, ali...

  • , 05.09.2016., 16:20
  • Autor:
  • komentara

Ishod izbora u Mecklenburgu – Zapadnom Primorju je naravno povezan s izbjegličkom politikom. Ali ja mislim i dalje da posljednjih mjeseci nismo učinili ništa pogrešno po tom pitanju, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

 
 
 
 
Angela Merkel (Foto: AFP)
Angela Merkel (Foto: AFP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel preuzela je odgovornost za poraz svoje Kršćansko-demokratske unije (CDU) u saveznoj pokrajini Mecklenburg – Zapadno Pomorje, ali je u ponedjeljak tijekom summita G20 u Kini istodobno branila svoju politiku prema izbjeglicama koja se smatra glavnim razlogom uspjeha desnih populista iz Alternative za Njemačku (AfD) koja je osvojila više glasova od CDU-a.

„Ishod izbora u Mecklenburgu – Zapadnom Primorju je naravno povezan s izbjegličkom politikom. Ali ja mislim i dalje da posljednjih mjeseci nismo učinili ništa pogrešno po tom pitanju“, rekla je Merkel na konferenciji za tisak na rubu summita G20 u Kini. Ona je najavila kako sada treba „povratiti povjerenje birača“ i istaknula kako se to odnosi i na nju samu kao kancelarku a ne samo predsjednicu CDU-a.

Istodobno su ojačali napadi i kritike na račun kancelaričine izbjegličke politike iz smjera sestrinske Kršćansko-socijalne unije (CSU) koja je neuspjeh CDU-a na jučerašnjim lokalnim izborima okarakterizirala kao „zvono na uzbunu“ za demokršćane.

„Raspoloženje birača se više ne može ignorirati potrebna je drastična promjena kursa u Berlinu“, rekao je bavarski ministar financija i jedan od čelnika CSU-a Markus Soeder ukazujući na savezne parlamentarne izbore sljedeće godine.

Desno-populistička AfD je na jučerašnjim izborima za lokalni parlament u Schwerinu u saveznoj pokrajini Mecklenburg – Zapadno Primorje, osvojila 20,8 posto glasova i tako postala druga po redu najjača stranka ispred CDU-a s 19 posto. U parlament su ušle još i stranke Ljevica s 13,2 posto dok stranka Zelenih nije uspjela preći izborni prag isto kao i desno-radikalna NPD. Poraz u ovoj saveznoj pokrajini se smatra velikim udarcem za Angelu Merkel i s obzirom na činjenicu da se ovdje nalazi njezina izborna jedinica.

Angela Merkel je tijekom jutra održala telefonsku sjednicu s predsjedništvom CDU-a nakon čega je glavni tajnik Peter Tauber izrazio razumijevanje za razočaranja jednog dijela biračkog tijela ali je istodobno apelirao na „strpljenje“ kada je u pitanju izbjeglička politika i integracija novopridošlih.
„Potrebno je vrijeme da mjere integracije počnu djelovati a isto tako je potrebno vrijeme da se povrati povjerenje birača“, rekao je Tauber nakon telefonske sjednice stranačkog predsjedništva.

On je kritizirao i Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD) koalicijskog partnera Unije na saveznoj razini čiji šef je jučer nakon objavljivanja rezultata žestoko kritizirao CDU i Angelu Merkel zbog „kočenja“ integracijskih mjera. „Mislim da se moramo usredotočiti na to kako ponovno zadobiti povjerenje birača a ne da se međusobno optužujemo“, rekao je Tauber.

Njemački mediji uglavnom izražavaju zabrinutost zbog uspjeha desnih populista ali istodobno ukazuju na to kako bi ovaj izbor mogao biti i prekretnica u okretanju stranaka prema rješavanju akutnih problema vezanih uz izbjegličku krizu. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se