Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velike podjele

MERKEL POD 'PALJBOM' 'Poslala je krivi signal'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluka njemačke kancelarke Angele Merkel da dopusti tisućama izbjeglica blokiranim u Mađarskoj da uđu u Njemačku izazvala je u nedjelju podjele u njezinom konzervativnom bloku, a njezini bavarski saveznici optužili su je da je ostatku Europe poslala "posve krivi signal".

Nezadovoljstvo je izbilo nakon što su Austrija i Njemačka pristale privremeno otvoriti granice za tisuće izbjeglica, većinom Sirijaca, iz Mađarske, čija desna vlada ne želi i ne može se nositi s tim pritiskom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna STIGLA NAJAVA Austrija planira nešto graditi na granici sa Slovenijom - I ona diže zid? Slika nije dostupna Raste nervoza u EU NAPETOST SE UVUKLA I U NJIHOV ODNOS 'To ponašanje Austrije opterećuje međususjedske odnose'

Njemačka očekuje ove godine 800.000 migranata i izbjeglica, daleko najviše u EU. Samo u kolovozu registrirala je više od 100.000 tražitelja azila.

Bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann, član CSU-a, optužio je Merkel da se zaletjela ne pitavši prije njemačke savezne države, koje se moraju nositi s posljedicama te odluke.

KONVOJ AKTIVISTA STIGAO PO IZBJEGLICE 'Ja sam mama, ovo je moja dužnost'

Bavarski premijer Horst Seehover i drugi čelnici CSU-a, složili su u telekonferenciji da je Merkelina odluka pogrešna. Seehover je upozorio da Njemačka ne može uzeti gotovo sve izbjeglice koje dolaze u Europu.

"Nema društva koje bi se moglo nositi s nečim takvim", rekao je. "Savezna vlada treba plan."

Seehofer će to pitanje postaviti na sastanku koalicije na visokoj razini u nedjelju navečer.

Njemački socijaldemokrati, manji partner u Merkelinoj "velikoj koaliciji", stali su u njezinu obranu. Glavni tajnik stranke Yasmin Fahimi ocijenio je njezinu odluku "jedinom ispravnom stvari koju se moglo učiniti". (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene