Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Moramo zadržati naša tržišta'

Merkel naglasila Nijemcima važnost europskog tržišta za Njemačku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel podsjetila je u subotu da snaga njemačkog gospodarstva ovisi o tržištu Europske unije, iako je udio te regije u njemačkom izvozu na najnižoj razini u posljednjih 20 godina.

"Treba iskoristiti pogodnosti izvoza. To znači da moramo zadržati naša tržišta u Europskoj uniji i zadržati stabilnu monetu i rast" u eurozoni i u EU, naglasila je u svom tjednom izvješću na internetu.

"Solidna proračunska politika mora biti udružena s inicijativama rasta" u Europi, podsjetila je kao i tijekom razgovora ovog tjedna u Berlinu s novim francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom. Hollande i Merkel imaju različita stajališta u pogledu podržavanja rasta.

Udio njemačkog izvoza u Europsku uniju je pao na 59,2 posto prošle godine. Iako je to visok postotak, radi se o najnižoj razini u 20 godina i on je u stalnom padu posljednjih 5 godina, objavio je ovog tjedna Savezni ured za statistiku Destatis.

Godine 2007., prije financijske krize i krize javnog duga u eurozoni, taj udio je iznosio 64,6 posto, ali se smanjio u korist zemalja u razvoju BRIC (Brazil, Rusija, Indija i Kina) čiji su uvozi njemačkih proizvoda izuzetno porasli. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zajedničko priopćenje Pariz i Berlin spremni učiniti sve za zaštitu eurozone Slika nije dostupna Bilateralni sastanak Obama i Merkel inzistiraju na fiskalnoj konsolidaciji

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene