Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bilateralni sastanak

Obama i Merkel inzistiraju na fiskalnoj konsolidaciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel složili su se u subotu da eurozona uz rad na gospodarskom rastu, ne bi smjela odustati od mjera fiskalne konsolidacije, navela je Bijela kuća.

Obama i Merkel su imali bilateralni sastanak u sklopu summita G8 u Camp Davidu tijekom kojeg su inzistirali na potrebi rada na dvije fronte, "u tandemu", rekao je zamjenik Obamina savjetnika za nacionalnu sigurnosti Ben Rhodes.

"Sve je jasnija potreba poduzimanja mjera stimuliranja kratkoročnog rasta u eurozoni, ali i za nastavak mjera fiskalne konsolidacije na kojima inzistiraju kancelarka Merkel i drugi", rekao je Rhodes novinarima.

Na summitu G8 Merkel je pokušala zanijekati razlike s Francuskom u vezi rasta. "Važna poruka sa summita je da su konsolidacija proračuna i rast dvije strane iste medalje", rekla je.

Čelnici zemalja G8 su se založili u subotu za gospodarski rast kako bi se kompenzirao učinak proračunskih rezova i pozvali su na zadržavanje Grčke u eurozoni.

"Svi čelnici se danas slažu, rast i zaposlenja moraju biti apsolutni prioriteti", rekao je predsjednik Obama.

Ti razgovori se vode u ozračju teških zabrinutosti za Grčku, gdje gospodarsku krizu pojačava politička blokada. Grci ponovno izlaze na parlamentarne izbore 17. lipnja. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zajedničko priopćenje Pariz i Berlin spremni učiniti sve za zaštitu eurozone Slika nije dostupna 'Moramo zadržati naša tržišta' Merkel naglasila Nijemcima važnost europskog tržišta za Njemačku

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene