444041
444041
444041
444041
444041

'U post-komunističkim zemljama prepisivanje i varanje u školi bilo je normalno, čak se i poticalo'

  • , 21.07.2016., 09:35
  • Autor:
  • komentara

Melania Trump, supruga predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa, prozvana je da je na konvenciji demokrata u ponedjeljak plagirala dio govora Michelle Obama od prije osam godina, sa stranačke konvencije republikanaca.

 
 
 
 
Melania Trump i Michelle Obama (Foto: AFP)
Melania Trump i Michelle Obama (Foto: AFP)

Mnogi su za takav teški propust, odnosno plagiranje, okrivili ljude koji vode Trumpovu kampanju. Melania je kazala za NBC, prije nego što je održala govor na konvenciji, da ga je pisala sama uz malu pomoć sa strane.

Komentatorica Washington Posta Monika Nalepa, inače profesorica političkih znanosti na Sveučilištu Notre Dame, smatra kako, ako je ono što Melania govori istina, onda se objašnjenje za njezin plagijat može potražiti u post-komunističkom obrazovnom sustavu u Sloveniji u kojoj je supruga Donalda Trumpa odrasla. Naime, Nalepa bez zadrške konstatira kako je plagiranje ili varanje pojava koja je bila vrlo česta a čak se i poticala u obrazovnom sustavu post-komunističkih zemalja.

Melania, navodi se u tekstu, nikada nije diplomirala na Sveučilištu u Ljubljani, ali je ipak većinu svojeg obrazovanja stekla neposredno nakon pada komunizma u istočnoj Europi. U post-komunističkom obrazovnom sustavu u to vrijeme bila je vrlo tanka granica između originalnog rada i plagijata, a o pitanju intelektualnog vlasništva nije se raspravljalo, piše autorica teksta.

Sklonost plagiranju Nalepa pripisuje i učenju napamet koje je bilo, tvrdi, 'vrlo bitna komponenta obrazovanja u post-komunističkoj Europi, kao nasljeđe komunističkog sustava u kojem se stvari vezane uz marksističku ideologiju, temelje lenjinizma i osnove socijalističke ekonomije nisu smjeli kritizirati u razredu bez da izazovu sumnju policijskih vlasti'.

Monika Nalepa, koja je u Poljskoj živjela do prije 15 godina, potkrepljuje teoriju o učenju napamet i prihvaćanju varanja kao sastavnog dijela obrazovnog sustava i svojim iskustvom tijekom školovanja. Smatra i kako je veliki problem to što oni koji su varali na ispitima nisu nazivani pravim rječnikom već su smatrani pametnima ali lijenima. 'Oni koji bi položili ispit a nisu učili već su se snalazili svim mogućim sredstvima poput prepisivanja smatrani su pametnijima u svojoj okolini od onih koji su marljivo učili. Ako bi netko i prijavio da je njegov kolega varao na testu, prijava bi bila odbačena a on sam bi bio optužen za suradnika', navodi komentatorica Washington Posta.

Autorica na kraju kaže kako ostaje nejasno kako je došlo do plagiranja govora Melanie Trump.

'Možda je rečenice Michelle Obama prepisivala direktno, ili je odgovornost na ljudima Donalda Trumpa. No, ako je sama prepisala govor, odgovor za to treba tražiti u njezinom post-komunističkom obrazovanju. Ako plagiranje promatramo kao 'posuđivanje' a ne varanje, onda su sličnosti u govorima Melanie i Michelle razumljivije', zaključuje autorica.

Ipak, na kraju moramo primijetiti da je pogriješila u jednome - Melania Trump većinu je svojeg obrazovanja stekla u SFRJ, a ne u post-komunističkoj Sloveniji s obzirom da je rođena 1970. godine te je nakon pada komunizma bila već studentica. U međuvremenu se i autorica govora, Meredith McIver koja radi za Trumpovu kampanju, ispričala i ponudila ostavku.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se