Obavijesti Video Pretražite Navigacija
To nam prijeti

Ovo su najveće opasnosti za svijet u 2015.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Opasnost od međunarodnih sukoba najviše prijeti stabilnosti u svijetu u 2015. i narednih godina, navodi se u izvješću koje je u četvrtak objavio Svjetski gospodarski forum (WEF).

Devetsto stručnjaka koji su dobili zadaću da procijene glavne globalne rizike što se tiče njihove vjerojatnosti i mogućeg utjecaja u deset idućih godina, ocijenili su da su 'međudržavni sukobi s regionalnim posljedicama' najveći rizik što se tiče vjerojatnosti, piše u priopćenju organizatora Svjetskog gospodarskog foruma poznatog kao Forum u Davosu.

Drugo mjesto zauzimaju ekstremne klimatske pojave i neuspjeh u upravljanju zemljom, a na trećem su rizik sloma ili krize država i nezaposlenost ili visoka strukturna nedostatna zaposlenost.

Što se tiče posljedica, 'krize zbog vode' su na vrhu ljestvice, ispred brzog i masovnog širenja zaraznih bolesti i oružja za masovno uništenje. Međudržavni sukobi su na četvrtom mjestu, ispred nesposobnosti prilagodbi klimatskim promjenama, ističe se u desetom broju ovog izvješća.

Evo što svijet čeka u 2015. godini!

'2015. će biti godina u kojoj će se geopolitički rizici, koji su izostali s popisa rizika u zadnjih pet godina, vratiti u prvi plan', ističe se u priopćenju, uz napomenu da će se rizici sukoba kao i rizici povezani s oružjem za masovno uništenje i s terorističkim napadima pojačati u odnosu na 2014.

'Uhvatiti se ukoštac sa svim tim potencijalnim detonatorima i nastojati vratiti svijet na put partnerstva umjesto suparništva, mora biti glavna zadaća čelnika', ocijenila je Margareta Drzeniek-Hanouz, ekonomistica u WEF-u, prenosi se u priopćenju.

Na 45. Svjetskom gospodarskom forumu koji se idućeg tjedna održava u Davosu, u Švicarskoj, sudjelovat će oko 2500 predstavnika svijeta politike, gospodarstva, visokog školstva i civilnog društva iz više od 140 zemalja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene