Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODLAZAK rOBERTA mURDOCHA

Kraj jedne ere! Rušio je granicu biznisa i novinarstva, a sada se povlači s čela Foxa i News Corpa

Rupert Murdoch (Foto: AFP)
Rupert Murdoch (Foto: AFP) Foto: Afp
Medijski mogul Rupert Murdoch će odstupiti mjesta predsjednika Fox Corporation i News Corp.

Rupert Murdoch objavio je da će odstupiti s mjesta predsjednika Fox Corporation i News Corp.

"Cijelu svoju karijeru svakodnevno sam se bavio novostima i idejama i to se neće promijeniti. Međutim, pravo je vrijeme da preuzmem drugačije uloge, znajući pritom da imamo doista talentirane timove", napisao je Murdoch u dopisu zaposlenicima spomenutih kompanija.

Njegov sin Lachlan Murdoch, kojeg je nazvao "strastvenim i principijelnim vođom", postat će jedini predsjednik obje kompanije, izvijestio je CNN.

"U ime upravnih odbora Foxa i News Corpa, rukovodećih timova i svih dioničara koji su imali koristi od njegovog napornog rada, čestitam svom ocu na njegovoj izvanrednoj 70-godišnjoj karijeri", rekao je Lachlan Murdoch.

"Zahvaljujemo mu na njegovoj viziji, pionirskom duhu, postojanoj odlučnosti i trajnom nasljeđu koje ostavlja tvrtkama koje je osnovao i bezbrojnim ljudima na koje je utjecao. Zahvalni smo što će biti predsjednik emeritus i znamo da će nastaviti pružati cijenjene savjete objema tvrtkama", dodao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija JEZIV SLUČAJ IZ AFGANISTANA Policija spasila ženu 25 godina zatočenu u mračnoj sobi, hranili su je kroz prozor

Mudroch, 92-godišnji medijski mogul, je u novinarstvo ušao '50-ih godina, a 1985 postao je od naftaša Marvina Davisa za 600 milijuna dolara kupio Twentieth Century Fox. Iste se godine kupio nekoliko američkih televizijskih postaja i osnovao Fox Broadcasting te se time počeo baviti i televizijom.

Fox News pokrenut je 1996. kao konkurent CNN-u. Na kraju je postao vodeći kabelski informativni kanal u SAD-u i glavni izvor vijesti desnih birača.

Murdochovo medijsko carstvo potresali su skandali, a ove godine je najveću pozornost privukao Fox News.

Pročitajte i ovo Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović Nitko nije ozlijeđen Božinović komentirao pucnjavu na hrvatske specijalce iz smjera skupine migranata

Tvrtka Dominion Voting Systems tražila je odštetu od 1,6 milijardi dolara, optužujući Fox da joj je uništila ugled emitiranjem neutemeljenih tvrdnji da su njihovi strojevi za glasanje potajno mijenjali glasove u korist demokrata Joea Bidena, koji je pobijedio tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, republikanca, na predsjedničkim izborima 2020. godine.

Fox News je uspio postići nagodbu i izbjeći suđenje. Nagodba Fox Newsa s tvrtkom Dominion Voting Systems u iznosu od 787,5 milijuna dolara najveća je javno poznata nagodba za klevetu u povijesti SAD-a koja uključuje medijsku tvrtku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene